BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama győzelmi beszéde - videó

A munkahelyteremtést, a deficit lefaragását és az adóreformot emelte ki köszönőbeszédében Barack Obama, aki megnyerte az amerikai elnökválasztást. A demokrata politikus így újabb négy évre kapott bizalmat az amerikai szavazóktól. A piacok első reakciója negatív, ám a biztos győzelmet várhatóan pozitívan értékelik majd a világ tőzsdéin. Cikkünk folyamatosan frissül.

12:20

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research szakértői azt emelték ki szerdai helyzetértékelésükben, hogy mind Barack Obama, mind republikánus kihívója, Mitt Romney "figyelemreméltóan kétpárti" beszédet tartott a választási eredmények ismertté válása után.

A CEBR elemzői szerint ha "ezt a kétpárti hangulatot" sikerülne menteni az elnök és a republikánus többségű Képviselőház közötti tárgyalásokba, amelyek a "fiscal cliff" automatikus érvényesítésének elkerülését célozzák, akkor folytatódhat az amerikai gazdaság fellendülése.

11:10

A legfrissebb részeredmények szerint Barack Obama 303 elektori voksot gyűjtött be a keddi amerikai elnökválasztáson, míg republikánus párti ellenfele, Mitt Romney 206-ot szerzett. Obama a szavazatok 50,1 százalékára, míg Romney 48,4 százalékára tett szert.

A hivatalban lévő elnök biztosan legyőzte republikánus ellenfelét, jóllehet az egyik kulcsfontosságú "csatatérállamban" helyi idő szerint szerda hajnalban - órákkal az után, hogy Mitt Romney beismerte választási vereségét - sem lehet tudni, hogy ki szerezte meg a szavazatok többségét. Éjfél után másfél-két órával Obama mintegy 45 ezer szavazattal, vagyis 0,53 százalékkal vezetett, miután összeszámolták a 8,27 millió leadott szavazatok 99 százalékát – írja a távirati iroda.

9:48

Az európai vezető tőzsdeindexek pozitív tartományban nyitottak szerdán, miután Barack Obama legyőzte republikánus kihívóját, Mitt Romneyt, így további négy évig lesz az Egyesült Államok elnöke.

A német DAX index 0,5 százalékos emelkedett röviddel a nyitást követően, a francia CAC-40 index 0,7 százalékkal került feljebb. Az angol FTST-100 csak 0,2 százalékos pluszban áll.

Az USA határidős indexei is kisebb emelkedést mutatnak. A Dow Jones ipai index 5 ponttal, a Standard & Poor’s 500 index 1,4 ponttal, a technológiai részvények kompozit indexe a Nasdaq pedig 4 ponttal emelkedik.

A dollár gyengülni kezdett a vezető devizákkal szemben, mert Obama győzelmével úgy látszik, hogy folytatódhat a mennyiségi könnyítés politikája, vagyis a Fed továbbra is laza monetáris politikát követhet. Mitt Romney „héját” ültetett volna a Fedbe, ami nem segítette volna a dollár leértékelődését, és a gazdaság is kevesebb monetáris impulzust kaphatott volna.

Az euró 1,29-es szintig erősödött a dollárral szemben, ami 0,65 százalékos javulásnak felel meg. A közös európai deviza erősödését táplálta a kedvező piaci hangulat.

A piacok örülnek, hogy egyértelmű végeredmény született az amerikai választásokon. A következő nagy kihívás a „fiscal cliff” lesz, de egyelőre ez nem rontja a hangulatot.

A forint is lendületet kapott, és 281 közelébe kapaszkodott az euróval szemben a hajnali 281,8-as árfolyamról, majd később kissé korrigált a hazai deviza.

09:20

Barack Obama újjáválasztott amerikai elnök első és igen nehéz kihívása a drámai mértékű, recesszióval fenyegető államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" januári életbe lépésének elkerülése lesz - vélekedtek a demokrata párti elnök választási győzelmét kommentáló szerdai értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A Commerzbank londoni elemzői szerint ha az amerikai GDP hozzávetőleg 4 százalékának megfelelő konszolidációs program 2013-ban a jelenlegi költségvetési törvényben foglalt formájában lép életbe, az bizonyosan recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot.

A piaci "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

07:36

Az újraválasztott Barack Obamát ünneplik hívei Chicagóban. A demokrata politikus, aki a CNN felmérése szerint 303 elektori szavazattal nyerte az elnökválasztást köszöntő beszédét kampánya jelmondatával indítja beszédét: "Előre mozdulni" Obama szerint az amerikaiak nép összekapja magát, és győzedelmeskedik a nehéz gazdasági időkben.

A java még hátravan - biztatja híveit Obama. Köszönetet mond a szavazóknak, kampánystábjának, ellenfelének is.

"Minden nehézség ellenére a legtöbben közülünk osztoznak az Amerika jövőjével kapcsolatos reményekben – hangsúlyozta az újraválasztott elnök. "Erre kell haladnunk. Előre!" – mondta egyik híres kampányszlogenjét ismételve.

Barack Obama hangsúlyozta, kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot. Kijelentette, találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.

A háború évtizede lezárult, a hosszú kampány véget ért - emeli ki, és a válságból való kilábalás érdekében a munkahelyteremtést, a deficit lefaragását, az adóreformot, az olajfüggőség feloldását említi megoldandó feladatként.

06:55

Kampánya bostoni központjában Mitt Romney gratulál Barack Obamának választási győzelméhez. A republikánus jelölt köszönetet mond a kampányában résztvevőknek, az országnak és feleségének. Neki többször is. "Csodálatos First Lady lett volna" - mondja.

Az ország mostani helyzetében nem engedhetjük meg magunknak a széthúzást - mondja Romney.

06:50

Mitt Romney telefonon gratulált Barack Obamának választási győzelméhez. Bostonban hívei várják beszédét.

06:34

Barack Obama átvette a vezetést a szavazatoknál is. 75 százalékos feldolgozottságnál negyvenezerrel szerzett több voksot riválisánál.

06:26

A szavazatok 73 százalékának értékelése után a voksok száma holtversenyt mutat: Mitt Romney előnye mindössze 335 szavazat csaknem 100 millió voksból.

06:10

Mitt Romney nem készült fel arra, hogy elismerje vereségét - közölte egy republikánus forrás a CNN-nel. Ez jelentheti azt, hogy a politikus újraszámolást kér Ohióban és Virginiában, ahol Barack Obama szűk többséggel tudott nyerni.

05:58

Amint várható volt, republikánus többségű marad a képviselőház. A New York Times előzetes eredménye szerint 138 demokrata és 190 republikánus képviselő került be a kongresszusba, vagyis az ellenzék egy fővel tudta növelni többségét.

05:47

A szavazatok kétharmadának összeszámolása utáni eredmények szerint Mitt Romney 170 ezerrel szerzett több szavazatot, mint Barack Obama. Ez gyakorlatilag holtverseny.

05:41

Csökkenni kezdtek a részvényárfolyamok a távol-keleti tőzsdéken, miután kiderült: Barack Obama nyerheti az amerikai elnökválasztást.

Az amerikai papírok is rosszul teljesítenek a piacokon: a tízéves államkötvények hozama 0,07 százalékponttal 1,68 százalékra emelkedett. a határidős ügyletek a Dow Jones ipari átlagban 1 százalékkal estek vissza. A dollár árfolyama 80 jen alá csökkent: a keddi 80,35 jen helyett 79,89 jent ért egy dollár.

05:19

Barack Obama nyerte az elnökválasztást. A CNN legfrissebb prognózisa szerint a hivatalban lévő demokrata elnök 274 elektori szavazatot ért el a voksoláson, republikánus kihívója 201-et.

05:05

A demokraták megtartották többségüket a szenátusban a CNN prognózisa szerint. Ez 48 fős demokrata posztot mutat szemben a republikánusok 42 helyével. A többséghez 51 helyre van szükség.

05:03

A legfrissebb prognózis szerint már 238 elektori szavazata lehet az elnöknek a CNN szerint. A győzelemhez 270-re van szüksége. Florida, ahol minimális többséggel vezet Obama, 29 voksot jelent.

05:00

Kaliforniát nem meglepő módon Obamának ítéli a CNN prognózisa. A legnagyobb állam 55 szavazatot jelent az elnöknek. Ezzel együtt az elnök hirtelen a győzelem kapujába ugrott: 228-176 vezet republikánus kihívója előtt.

04:48

A BBC szerint 172-163 az eredmény Obama javára. A CNN szerint Romney 169-157 arányban vezet. A Reutersnél is, de ott 170-148 arányban. Az MSNBC-nél 184-172 Romney javára.

04:32

Csaknem hatvanmillió szavazat értékelése után Mitt Romney 3 százalékkal vezet országos szinten. Pontosabban a keletebbre fekvő államokban. Kaliforniában még voksolnak.

04:29

46 518 szavazattal vezet Barack Obama Floridában. A szavazatok 87 százalékának összeszámolása után mindig "too close to call".

04:28

A Bloomberg továbbra is bátrabban jósol, bár ne tenné! A hírügynökség most 163-163 arányban hozott ki döntetlen elektori állást. A CNN-nél az állást 158-147 Romney javára.

04:20

A gazdaság felpörgetése, a középosztály szélesítése – gazdasági szempontból nem túl konkrét ígéretetekkel vágott neki a hivatalban lévő elnök a választási kampánynak. Barack Obama legnagyobb előnye nem ez lehet, nem is az elmúlt négy évben elért eredményei. Sokkal inkább a következetesség: ellenfele ugyanis kulcskérdésekben többször változtatta a véleményét, mint egy átlag amerikai a lakóhelyét.

Az Obama kampánystáb által csak Romnesiának nevezett “emlékezetkiesés” vagy a szívtelen gazdagról festett képük azonban láthatóan nem zavarja azokat a szavazókat, akik 2008-ban a “Remény” jelmondattal kampányoló demokrata politikusra szavaztak, reményeik azonban nem teljesültek. De az is hibának bizonyult, hogy Obama nem csak azért kezdte később kampányát, mert nem kellett párttársaival megküzdenie a jelöltségért, hanem láthatóan még szeptemberben, az első tévévita idején sem készült fel a harcra.

Az Obama-kampány azonban a későbbiekben sem változott sokat: az elnök az eddig elért eredmények folytatásához kért bizalmat. Nemsokára kiderül, a “Forward” (Előre) mottó meggyőzte-e a bizonytalan szavazókat.

04:05

Az ingadozó államok közül New Hampshire-t (4 szavazat) Obama nyerheti a CNN prognózisa szerint. A hírtévé 158 elektori szavazatot jósol Romney-nak, 147-et Obamának.

04:01

A szavazatok 86 százalékának összeszámolása után Barack Obama 1 százalékkal vezet Floridában. Újraszámlálást az államban akkor rendelnek el, ha a különbség kisebb fél százaléknál.

03:52

A Bloomberg szerint holtversenyben a két jelölt: mindketten 154 elektori szavazatra számíthatnak a hírügynökség szerint. A szavazatok számát tekintve 40 millió voks feldolgozása után majdnem 800 ezres előnyt jelez a Bloomberg Romney javára.

03:48

A szenátusi szavazásban egyelőre a demokraták vezetnek: 43 posztra számíthatnak a republikánusok 41 helyével szemben. A többséghez 51 szenátorra van szükség.

03:42

Pennsylvaniát a CNN jóslata szerint Barack Obama nyeri. Szép eredmény, tekintve, hogy az államban volt olyan szavazógép, amely minden voksot Mitt Romney-nak számolt el.

03:36

Obama hívei a CNN helyett figyeljék a Bloomberget. A hírügynökség szerint Romney 157, Obama 154 elektori szavazatra számíthat. A CNN még tartja magát a 152-123 álláshoz.

03:29

Floridában 636 szavazattal vezet Mitt Romney. 2000-ben George W. Bush 537-tel nyert. A voksok 19 százalékát még nem dolgozták fel, még lehet reménykedni.

03:24

Barack Obama elnökségének mérlege makrogazdasági szempontból épp annyira vegyes, mint amilyen jelenleg a választási térkép. A demokrata politikus a válság kitörése idején nyerte el az amerikai választók bizalmát, akik érthetően kisebb csodát vártak tőle, miközben az ingatlanpiac összeomlása és a pénzpiacok krízise miatt rendkívül szűk volt a mozgástere.

Az amerikai gazdaság helyzetét nehéz összevetni az euróövezetével: a növekedés jócskán meghaladja az európait: az elmúlt negyedévben két százalékos GDP-bővülést mértek, miközben az euróövezetben már recesszióval számolnak. A munkanélküliség is alatta marad a már 11 százalékot meghaladó uniós átlagnak. A gyors kilábalást ugyanakkor beárnyékolja a költségvetési hiány és az államadósság minden korábbit meghaladó – és a brüsszeli diplomaták szemében elfogadhatatlan – szintje. A deficit már 2009-ben meghaladta a GDP tíz százalékát, az államadósság mára száz százalék fölé kúszott.

Az adósságplafon növeléséhez szükséges döntések körüli, 2011 nyarán több hónapig húzódó, a politikai bohózat elemeit sem nélkülöző vita idején pedig a hitelminősítők már újabb globális összeomlást vizionáltak. Ezt akkor végül sikerült elkerülni, ám idén ősszel már újfent veszélyre figyelmeztetett a Fitch és a Nemzetközi Valutaalap is.

Mindez azonban az eurózóna pár országából egymást taposva menekülő befektetőket nem igazán zavarja: továbbra is alacsony hozammal tudják értékesíteni az amerikai állampapírokat, ami megkönnyíti az elnök dolgát.

03:12

Csaknem hétmillió szavazat összeszámlálása után 1288 vokssal vezet Mitt Romney Floridában. Hosszú lesz az éjszaka.

03:03

A CNN prognózisa szerint Mitt Romney nyeri Texast. Ez nem meglepetés, viszont 38 elektori szavazat az ellenzéki jelöltnek. Az összesítés szerint 152 voksa lehet Romneynak, 123 Obamának a szükséges 270-ből.

02:56

Mitt Romney gazdaságpolitikai elképzeléseinek két leginkább idézett eleme az adócsökkentés és az egészségügyi reform ellenzése. Utóbbihoz köthető kampányának egyik legemlékezetesebb mondata: ha megválasztják, elnöksége első napján visszavonja az egészségbiztosítottak körét minden korábbinál jobban kiszélesítő törvényt. Az egyelőre kétséges, pontosan hogyan is képzeli a törvény megtorpedózását.

Azt sem tisztázta még, miből finanszírozza másik fontos kampányígéretét, a személyi jövedelemadó 20 százalékos csökkentését. Nem kis összegről van szó: az egyik elnökjelölti vitában Barack Obama úgy kalkulált, ez tíz év alatt 5 ezer milliárd dollárt venne ki az államkasszából, ami a honvédelmi kiadások tervezett növelésével együtt 7-8 ezer milliárdos terhet jelentene az Egyesült Államok számára. Romney ezt nem is cáfolta, Obama azon állítását azonban elutasította, hogy a program megvalósíthatatlan.

02:45

A szavazatok 59 százalékának összesítése után Obama 51 százalékkal vezet Floridában, a CNN még mindig nem meri megjósolni a nyertest. Virginiában 55 százaléka van Romney-nak. Ohióban 57 százalékot ért el az előzetes eredmény szerint az elnök.

02:33

Ohióban már a szavazatok 30 százalékát összeszámolták, és az eredmények egyáltalán nem tükrözik a korábbi jóslatokat: Barack Obama előnye 18 százalékos.

Az összesítések már nem ennyire kedvezőek az elnök számára: az összesített voksoknál ötszázalékosra nőtt Romney előnye, az elektori voksoknál 73-64-re vezet a republikánus jelölt. A szenátusi szavazás nyomán 38-36 az állás a republikánusok javára, a képviselőházban pedig 35-18.

 

02:30

Ha valaki emlékszik még a 2000-es elnökválasztásra, megérthet valamit abból, miért kiszámíthatatlan az, Floridát melyik jelölt nyeri. Remélhetőleg idén nem ismétlődik meg az újraszámlálási tragikomédia, ám a 29 elektori szavazatot adó – vagyis az ingadozó államok közül a legnagyobb -, Florida lakosságának szerkezete, sokszínű gazdasági helyzete szorossá és nehezen megjósolhatóvá teszi a versenyt.

Először is rengeteg a nyugdíjas, ők többnyire a republikánusokat szeretik. Hagyományosan a konzervatív párthoz húznak az állam lakosságában szintén felülreprezentált latinajkúak is, pontosabban a kubai menekültek. Az újonnan, főleg Puerto Ricóból bevándorolt lakosok azonban inkább a demokrata jelöltre szavaznak, ahogyan a munkásrétegek is.

A gazdasági helyzet azonban inkább az ellenzéki jelölt malmára hajthatja a vizet (nagyjából függetlenül annak politikai hovatartozásától): a munkanélküliség 8,8 százalékos, vagyis majdnem egy százalékkal haladja meg az országos átlagot, az egy főre jutó jövedelem is 15 százalékkal marad el a szövetségi átlagtól. Az ingatlanpiaci válság is súlyosan érintette Floridát – igaz, a folyamatosan bevándorló nyugíjasok még mindig biztos piacot adnak az építőiparnak.

Ha nem lenne elég bonyolult a kép, hozzátesszük azt is, hogy Florida megyéi között is jelentős különbségek vannak. Az állam északi része inkább republikánus, a déli területek pedig inkább a liberális jelölt felé húznak.

02:05

Az eddig összesített eredmények szerint a választók 51 százaléka szavazott Mitt Romneyra - közölte a CNN. Az államok többségében persze még szavaznak, ahol pedig már nem, még nagyon sok voksot kell összesíteniük.

02:00

Eljött Obama ideje: Connecticut, Washington DC, Delaware, saját állama, Illinois, Romney állama, Massachusetts, Maine, Rhode Island is a kezében van a CNN jóslata alapján. Ezzel jócskán lehagyta ellenfelét az elnök: 64 elektori szavazatra számíthat szemben Romney 40 voksával.

01:47

Miért pont Ohio?

2008-ban Obama 52 százalékos eredménnyel győzött az államban, és látszólag most is jó eredményt érhet el, ám a helyzet valójában kiélezettebb. A gazdasággal nincsenek különösebb problémák: a munkanélküliek aránya 7 százalékos, vagyis csaknem egy százalékkal az országos átlag alatt van. Ha azonban megnézzük a viszonylagos prosperitás hátterét, már árnyaltabb lesz a kép.

Az ohiói fellendülés egyrészt a Uticában kitermelt palagáznak – és a kitermelést propagáló republikánus kormányzó, John Kasich munkájának -  köszönhető, másfelől pedig a szénnek, amely az állam villamosenergia-ellátásának 80 százalékát adja. És amely ellen – legalábbis a republikánus vádak szerint – Obama harcot hirdetett.

Az elnöktől ugyanakkor nem lehet elvitatni az állam másik erősségének számító gépjárműipar megmentését. Becslések szerint a szektor 850 ezer embernek ad munkát Ohióban, amelyek megmentésében aktív szerepet játszott a GM és a Chrysler megmentése.

01:31

Nyugat-Virginia Romney-é, ezzel a republikánus jelölt már 24, az elnök mindössze három elektori szavazatot szedett össze. Legalábbis a CNN jóslatai szerint. Észak-Karolinában az első eredmények döntetlent mutatnak, Ohióban közben már háromszázalékos előnyt szedett össze Obama. Floridában már a voksok negyedét összesítették, az elnöknek most négyszázalékos az előnye.

01:22

És amíg várjuk, hogy újabb államokban zárjanak be a szavazófülkék, az elektori rendszer:

Az amerikai elnököt nem közvetlenül választják. Az állampolgárok többségi szavazata alapján az elektori kollégium dönti el, ki lesz az elnök. Az 538 fős testület tagjait köti az államukban elért eredmény, vagyis ha egy államban a demokrata jelölt nyer, az elektorok is rá szavaznak a december második szerdáját követő hétfőn. A győzelemhez egyszerű többség kell, vagyis a jelöltnek 270 elektori szavazatra van szüksége. Ha egy jelölt sem szerez abszolút többséget, a képviselőház szavaz a legtöbb három szavazatot szerző jelölt közül. Ennél a voksolásnál minden állam szavaz, és minden állam voksa egyet ér.

01:05

Emlékeztető, hogy felkészülten várhassuk az eredményeket: a következő államokban várható szoros küzdelem (zárójelben az állam által delegált elektorok száma)

Colorado (9)
Florida (29)
Iowa (6)
New Hampshire (4)
Ohio (18)
Virginia (13)

01:00

A CNN Obamának jósol győzelmet Vermontban, Romneynak pedig Kentuckyban. Előbbi 3, utóbbi 8 elektori szavazatot hoz. Indianában Romney nyerhet, Virginiában 49-49 százalékkal döntetlent vár a hírtelevízió. Ahogy azt jósolták is. A két államban most zártak a szavazófülkék.

00:55

Barack Obama a kampány utolsó utáni gesztusaként elsírta magát. Az ingyenreklám talán hozott szavazatokat, ám a jelöltek nem bíztak az ilyen “véletlenekben”: a Borrell Associates Economist által közölt becslései szerint csak tévéreklámra 7,4 milliárd dollárt költött a két jelölt. Ez folyó árakon másfélszerese a 2008-as költésnek – számolták ki a Wesleyan Media Project szakértői. Az amerikai politikai kultúrát ismerőkenk nem túl meglepő módon ezeknek a reklámok többnyire az ellenfelet szapulják.

A reklámköltések is mutatják: a kampány fő csatatere Ohio, Virginia és Florida volt. A 18 elektori szavazatot jelentő Ohióban 62, illetve 65 millió dollárt szánt hirdetésekre a demokrata és a republikánus stáb. A déli államban Obamáék 68, a Romney-csapat 79 millió dollárt hagyott tévécsatornáknál. Virginiában 60 és 71 millió dolláros volt a számla szakértői becslések szerint.

00:45

Kentuckyban és Indianában is Romney vezet. Utóbbi államban már a voksok 3 százalékát összeszámolva jött ki az eredmény. Magyar idő szerint egy órakor azonban már hat államban zár a szavazás, így nemsokára már értelmes eredményeket is láthatunk a várakozások szerint rendkívül szoros eredményt hozó voksolásról.

00:40

Ők pedig Mitt Romney győzelmét várják:

- Vegyipar: Obama győzelme esetén újabb szigorításoktól tart az ágazat. Romney esetében maximum attól, hogy újraírják a vegyi üzemek biztonsági előírásait.

- Szénbányászat: Az ágazat képviselői nem tartoznak Obama rajongói közé. Úgy látják, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) által kidolgozott új kritériumok tönkretették a szénbányászatot, mivel azok gyakorlatilag ellehetetlenítik az amerikai áramtermelés 3 százalékát adó szénerőművek működését. Romney ehhez képest támogatásáról biztosította a szektort – ahogy a földgáz- és olajágazatot is. Igaz, ez sokat nem jelent a politikusnál, hiszen 2003-ban még egy szényerőmű előtt rázta az öklét, mondván, az “embereket öl”.

- Pénzügyek: A biztosítók és a pénzügyi szektor szigorúbb szabályozása várható Obama újraválasztása esetén, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a cégek profitját is.

- Hadiipar: Romney ígéretet tett arra, hogy felhagy a védelmi kiadások visszafogásával. Konkrétan visszavonja az Obama-adminisztráció által elfogadtatott 500 milliárd dolláros kiadáscsökkentést. Sőt, a kiadások növelését helyezte kilátásba.

00:26

Csokorba szedte a Reuters, az egyes ágazatok kinek a győzelmét várják.

Íme az Obama-pártiak:


- Alternatív energia: Obama elnök támogatást ígért a megújuló energiaforrások előállítóinak. Ahhoz azonban, hogy az ágazat növekedéséhez elengedhetetlen adókedvezmények rendszere fennmaradjon, a kongresszus támogatására lesz szüksége

- Egészségbiztosítás: Az egészségbiztosítási rendszer fokozatos átalakítása kedvez az ágazatnak, hiszen az minden korábbinál jobban kiszélesíti a biztosítottak körét. Romney ehhez képest azt hangoztatta, elnöksége első napján visszavonja az Obamacare néven ismert törvényt. Azt egyelőre senki nem tudja, ezzel mire is gondolt. A szabályok változása minden bizonnyal rossz hatással lehet nem csak a szolgáltatók, biztosítók, de a gyógyszeripar jövedelmezőségére is.

- És még: egészségügyi szolgáltatók és intézmények, kiskereskedők, az építőipar

00:02

Az első "igazi számok" azt mutatják: Mitt Romney 79 százalékos eredménnyel vezet Kentuckyban. Igaz, a szavazatok 1 százalékának összeszámolása után. Az elektorok még nem figyelnek. Vélhetően arra próbálnak rájönni, hogyan lehetséges, hogy az ultrakonzervatív Tea Party híveinek 10 százaléka Obamára szavaz a CNN szerint.

23:51

Eredmények helyett még felmérést mutat a CNN. Ebből kiderül például, a választókat leginkább a gazdaság helyzete motiválta: 60 százalékuk választott ez alapján. Ez igazából nem jelent sokat, hiszen sokan úgy látják, Obama nem váltotta be ezen a téren a hozzá fűzött reményeket, vagyis nem vezette ki a válságból Amerikát.

Ami a szövetségi költségvetés helyzetét illeti, ez így is van, ám egyéb makrogazdasági adatok már neki kedveznek: a munkankélküliségi ráta például újra 8 százalék alá csökkent.

 

23:35

Tulajdonképpen mindegy ki nyer, csak legyen egy nyertes – röviden így lehet összefoglalni a piaci várakozásokat az amerikai elnökválasztással kapcsolatban. Nem véletlenül: semmi más nem tenne olyan rosszat a jelenlegi helyzetben, mint a bizonytalanság. “Ha szerda reggel arra kelünk fel, hogy nincs eredmény, az még tovább lök minket a fiscal cliff (szabad fordításban költségvetési szakadék) felé” - nyilatkozta egy elemző a Reutersnak.

Mi az a fiscal cliff?

A szabad fordításban költségvetési szakadékszélnek fordítható fogalom arról szól, hogy ha a washingtoni kormányzat az év végéig nem áll elő részletes tervvel a több mint nyolc százalékos költségvetési hiány és a 100 százalékos szintet meghaladó államadósság csökkentésére, akkor a költségvetési törvényben előírtaknak megfelelően 2013. január 1-jével hatályba lép egy igen jelentős méretű hiánycsökkentő csomag.

Az amerikai GDP 3,8 százalékának megfelelő, több mint 600 milliárd dolláros takarékossági csomag automatikusan életbe lépő adóemeléseket és az állami kiadások csökkentését eredményező intézkedéseket jelentene. A fiscal cliff miatt a Fitch Ratings már szeptember végén arra figyelmeztetett, hogy ha az USA nem tudja elkerülni a megszorítással járó költségvetési intézkedések aktiválását, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint akár recesszióba sodorhatja az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét is.

A rendkívül szoros közvélemény-kutatási eredmények láttán a piacok már az elmúlt hetekben is bizonytalanul mozogtak. A költségvetési politika alakulása ugyanis nagy mértékben függ attól, ki lesz a következő elnök. Obama gazdaságpolitikája elfogadottabb a nemzetközi színpadon, ám Romney-nak meglesz az az elvitathatlatn előnye, hogy nagyobb eséllyel tud bármit kiharcolni egy republikánus többségű kongresszusban.

A republikánus jelölt ugyanakkor arra is ígéretet tett a kampányban, hogy lecseréli Ben Bernanke Fed-elnököt. Kérdéses, ezt hogyan vezényli le a szövetségi jegybank szerepét betöltő, független szervezetnél, ám az biztos – emlékeztet elemzésében a Reuters –, hogy Bernanke monetáris politikája nagyban hozzájárult az elmúlt évek részvény- és kötvénypiaci sikereihez.

23:15

Gyors eredményt várnak Amerikában a részvénypiacok, amelyek meglepő növekedést produkáltak kedden. A Dow Jones ipari átlag 133 pontot emelkedett, az S&P 500 11,09 a Nasdaq 12,27 ponttal nőtt.

Az árutőzsdén elsősorban azokkal a termékekkel kereskedtek magasabb áron, amelyek gyártói Romney győzelmében reménykednek: nőtt az energiahordozók ára, de a hadicégek is jó eredmény értek el. A Boeing árfolyama 2,3 százalékot nőtt, az S&P energiaindexe, a GSPE 1,56 százalékkal emelkedett.

Látszott ugyanakkor, hogy Obama győzelmére is spekuláltak a börzén: a United Healthcare egészségbiztosító részvényei például 2 százalékkal drágultak 

Becslések szerint hét és fél milliárd dollárt költött csak tévéreklámra az idei amerikai elnökválasztás két jelöltje, Barack Obama demokrata elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney azért, hogy januártól négy évig a Fehér Ház lakói lehessenek. Az amerikaiak többsége a legfrissebb felmérések szerint Obamára adja le voksát, ám újraválasztása esetén az elnök nem lesz könnyű helyzetben. Az elnökválasztással egy időben ugyanis a kongresszus négyszáz tagját is újraválasztják, itt azonban várhatóan a republikánusok kerülnek többségbe, tovább nehezítve az amúgy is a szakadék szélén billegő amerikai költségvetést.

A két jelölt között az országos támogatottság terén de facto holtverseny alakult ki. A fontosabb mérések átlagával számoló RealClearPolitics hétfő éjszakai adata szerint Obama mindössze 0,7 százalékponttal vezetett. Az összesítés szerint a 12 "csatatérállam" közül 10-ben ugyancsak nála volt az előny, de ez a legtöbb esetben belül volt a statisztikai hibahatáron. A Romney-tábor abban bízik, hogy a keddi protest-szavazás lesz az elmúlt négy évvel szemben és hogy a felmérések alábecsülik a republikánusok lelkesedését.

A választás pedig a megszokott rendben zajlik: el-elromló szavazógépek, zavaros szavazócédulák, az éjféltől óráról órára csorgó eredményeket lélegzetvisszafojtva váró piacok.

Az amerikai GDP 3,8 százalékának megfelelő, több mint 600 milliárd dolláros takarékossági csomag automatikusan életbe lépő adóemeléseket és az állami kiadások csökkentését eredményező intézkedéseket jelentene. A fiscal cliff miatt a Fitch Ratings már szeptember végén arra figyelmeztetett, hogy ha az USA nem tudja elkerülni a megszorítással járó költségvetési intézkedések aktiválását, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint akár recesszióba sodorhatja az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.