BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: nem azért kell szurkolnunk, hogy másoknak rosszabbul menjen

Mi magyarok nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Szlovákia 2 százalék feletti növekedést produkál, miközben mi erre nem vagyunk képesek. Hogy az államadósságunk még ma is 76-77 százalék, miközben Szlovákiában az arány 50 százalék alatt van – vetette fel Orbán Viktor a Szlovák-Magyar Gazdasági Fórumon megtartott beszédében.

Az eseményen aláírták a szándéknyilatkozatot arra, hogy a két ország közös szlovák-magyar kereskedelmi és iparkamarát hoz létre. Orbán Viktor hangsúlyozta örül a közös gazdasági kapcsolatoknak, kiemelte az energiabiztonság növelését, nagy jelentőségűnek nevezte a Kassa és Miskolc között épülő autópályát, a jövő egyik lehetséges területének nevezte a járműipari együttműködést.

A miniszterelnök hozzátette: el kell gondolkodnunk azon, miért sikeresebb a szomszéd. Hangsúlyozta ugyanakkor: a szomszédaink sikerének örülnünk kell, nem azért kell szurkolnunk, hogy nekik rosszabbul menjen, mert nem a Forma-2-ben, vagy a Forma-3-ban akarunk versenyezni, hanem a Forma-1-ben szeretnénk indulni. Orbán Viktor kifejtette: van egy régi kínai átok: élj izgalmas időkben. A nyugati gondolkodás kifejezetten keresi az izgalmat, mert kihívást lát benne, nem panaszkodunk, de időnként ránk férne egy kis távol-keleti szemlélődés. A mostani izgalmas idők azonban a bizonytalanság mellett lehetőséget is hordoznak – tette hozzá a miniszterelnök – ezeket a lehetőségeket fel kell ismerni, ahogyan a hajóskapitánynak a viharban a horizonton a világítótorony fényeit kell keresnie.

A felismerések között említette, hogy akik abban bíznak, hogy az eurózóna rövid időn belül kilábal a válságból, azok illúziókban élnek. Az európai válság még jó ideig velünk marad, mert nem egy-két alkatrész romlott el, hanem az egész gépezet bedöglött. Egy autóval ellentétben azonban az a gazdasági rendszer, ami bedöglött, soha többet nem fog működni. Nem az autót kell megjavítani, hanem új autót kell tervezni, mert Európában soha nem lesz olyan az élet, mint a válság előtt. A második világháború után kiépült jóléti rendszerek korszaka lejárt. A következő évtized győztesei azok lesznek, akik időben állnak rajthoz a munka alapú társadalom kiépítésének versenyében.

 Ezen a ponton a miniszterelnök úgy fogalmazott: a welfare society helyett workfare societyt kell építenünk. Mint mondta, nem állította, hogy Nyugat-Európában nem kényelmesebb az élet, hogy nem keresnek többet az emberek vagy nem magasabbak a nyugdíjak. A kormány tagjai pontosan ismerik az életszínvonalbeli különbségeket. Közép-Európa ugyanakkor még csak a makrogazdasági mutatókban zárkózik fel, de ez maga után vonja a bérek és a nyugdíjak felzárkózását is. Orbán Viktor szerint Szlovákia nem követte el azt a hibát, amelyet egyes nyugat-európai országok: a válságból nem hitelekkel próbált kitörni, ahogyan Románia és Lengyelország sem. Magyarország ugyanakkor ezt a hibát elkövette "belenéztünk a szakadékba, kicsi híja volt, hogy bele nem szédültünk" – fogalmazott a miniszterelnök. "Ma az a feladatunk, hogy még azelőtt másszunk ki a megörökölt adóssághegy alól, mielőtt az ránk szakad".

Orbán Viktor kulcsfontosságúnak nevezte a Németországhoz való viszonyt, Németországot pedig Európa erős motorjának nevezte. Míg egyes országok pozíciója romlik a német növekedéssel, addig Magyarországnak akkor megy jól, ha Németországnak is, ez versenyelőnynek tekinthető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.