BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A HÖOK ma nem tárgyal Balog Zoltánnal

"Döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk - írta válaszlevelében Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Dávidnak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökének, aki előzőleg szerda délutánra hallgatói fórumra hívta meg a kormányfőt. A hallgatói tiltakozáshoz eközben a mérnökök szakszervezete is csatlakozott.

A levelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el kedden az MTI-nek. Ebben az áll, hogy Orbán Viktor jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett.

"Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk" - fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak - írta.

"A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat" - zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

A felsőoktatási rendszer átalakításnak a diákok nyertesei és nem a vesztesei lesznek - mondta a Fidesz szóvivője reagálva a hallgatók hétfői tiltakozó akcióira az M1 Ma reggel című műsorában kedden. A szóvivő közölte: a jobboldal gyenge pontja, hogy egyből, egyszerűen megértesse az emberekkel, hogy a folyamatban lévő átalakítás hogyan érinti őket, annak mi az előnye.

Miért változott meg Orbán Viktor véleménye?

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor kormányfőt szerdára a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a távirati irodához is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a hétfői több ezres hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani - többek között - a felsőoktatásban bevezetett tandíj ügyében. 

A HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és - azzal együtt - a személyes "véleményváltozásának okát", valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

A mérnökök is csatlakoznak

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) nyilatkozatban közölte: támogatja az Egyetemeken szervezett megmozdulásokat.

A magyar társadalom, a gazdaság fellendüléséhez kvalifikált munkavállalókra van szükség. A felsőoktatás megújítására szükség van, de az érintettek bevonásával, ésszerűen a kor követelményeihez igazítva, mindenki számára elérhető módon. A felsőoktatást érintő megszorító intézkedések az egyetemek működőképességét veszélyeztetik. Az oktatásban, kutatásban további visszaesést eredményez. Az egyetemeken dolgozókat elbocsátások fenyegetik, a hallgatókat arra kényszerítik, hogy határainkon túl folytassák tanulmányaikat, vagy lemondjanak a továbbtanulásról – fogalmaz a szakszervezet.

"Az MTSZSZ alapította az első műszaki főiskolát, ezért különösen fontos számunkra, mi történik a felsőoktatással. A tanulás a legjobb befektetés, nem hagyhatjuk, hogy mindezt elvegyék országunk fiataljaitól" – olvasható a közleményben. A szakszervezet azt javasolja a hallgatóknak, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot egzisztenciális biztonságuk érdekében.

Balog Zoltánnal beszélhetnek

Megbeszélésre hívta kedden délutánra Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségét. A minisztériumban tartandó tárgyalásra szóló meghívásról a szaktárca közleményben tájékoztatott.

De nem mennek el…

Nem megy el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az emberi erőforrások minisztere által kezdeményezett kedden délutáni egyeztetésre, azt egy későbbi időpontra halasztaná - közölte Nagy Dávid. A HÖOK elnöke Balog Zoltánnak címzett levelében megköszönve a tárcavezető "gesztusértékű" invitálását azt írta: a keddi egyeztetésen nem áll módjukban részt venni.

Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is - fogalmazott Nagy Dávid.

Hozzátette: ugyanakkor "örömmel állnak" az egyeztetés elé egy későbbi időpontban, hiszen céljuk az oktatás valóban építő jellegű reformjának konszenzusokon nyugvó megteremtése

Évszázados bűn

A VDSZ azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza a felsőoktatási keretszámcsökkentési tervet. A vegyipari szakszervezet „Keretszámcsökkentés: évszázados bűn” című közleményében azt írja, az intézkedéssel a kormány Magyarország egyetlen kitörési lehetőségét, a tudást készül elvenni a fiatalok többségétől.

A VDSZ szerint az oktatási rendszer szétverése minden eddiginél nagyobb elvándorlási hullámot indíthat el a fiatalok körében. A szakszervezet úgy látja, ez jóvátehetetlen bűn. A vegyipari szakszervezet támogat minden olyan kezdeményezést, amellyel itthon lehet tartani a fiatalokat, és véget lehet vetni a felsőoktatásban dúló rombolásnak. „Az ágazat szolidaritásra szólít fel minden hazai szakszervezetet” – áll a közleményben. 

„A fejlődés kizárólagos módja a tanulás, ám ha ezt pénzért kell venni, akkor az megint csak a kiváltságosok és közülük sem feltétlenül a legtehetségesebb emberek joga lesz” - véli Székely Tamás, a VDSZ elnöke. „Az esélyegyenlőség csökkentésével, a tanuláshoz való hozzáférés szűkítésével a kormány behozhatatlan hátrányba hozza az országot, s ez jóvátehetetlen bűnnek minősül” – szögezi le az elnök.

 

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

 

A magyar társadalom, a gazdaság fellendüléséhez kvalifikált munkavállalókra van szükség. A felsőoktatás megújítására szükség van, de az érintettek bevonásával, ésszerűen a kor követelményeihez igazítva, mindenki számára elérhető módon. A felsőoktatást érintő megszorító intézkedések az egyetemek működőképességét veszélyeztetik. Az oktatásban, kutatásban további visszaesést eredményez. Az egyetemeken dolgozókat elbocsátások fenyegetik, a hallgatókat arra kényszerítik, hogy határainkon túl folytassák tanulmányaikat, vagy lemondjanak a továbbtanulásról – fogalmaz a szakszervezet.

"Az MTSZSZ alapította az első műszaki főiskolát, ezért különösen fontos számunkra, mi történik a felsőoktatással. A tanulás a legjobb befektetés, nem hagyhatjuk, hogy mindezt elvegyék országunk fiataljaitól" – olvasható a közleményben. A szakszervezet azt javasolja a hallgatóknak, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot egzisztenciális biztonságuk érdekében. Klikk a galériára -->
[enews_gallery id='472758']

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.