BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán szombaton iskolába járatná a Start munkásokat

Tizennegyedik alkalommal tart évértékelő beszédet Orbán Viktor kedden a budapesti Millenárison. A Világgazdaság Online-on élő videóközvetítést láthat az eseményről.

Hosszú lesz és meredek, csatolják be az öveiket - kezdte beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Abraham Lincoln jelmondata: "a néptől a néppel a népért" - ma már kezd kimenni a divatból. Holott a politika nem balettáncosok terepe és bár nem sajnáltatni akarja magát - aki lónak áll, az húzzon -, de szeretné, ha megértenék az emberek, hogy értük folyik a munka - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint az elmúlt időszakban eddig ismeretlen veszélyek merültek fel, ilyen az eurózóna szétesése, a gazdasági visszaesés. A 2011-es év nem csak gazdasági recessziót, de az "európai önbizalom behorpadását" is hozta. Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, de megakadályozza azok elérését. Mint mondta, sokan félnek az euróválság újabb hullámától, de "félni csak a félelemtől kell - köszönjük Devecser, köszönjük Kolontár". A kormányfő szerint a korábbi kormányok úgy viselkedtek, mint a Costa Concordia kapitánya: elmenekültek a süllyedő hajóról, most "pedig külföldi üzlettársaik szoknyája mellől" figyelnek.

Orbán Viktor szerint a szocialisták visszanyomtak minket az adósságketrecbe, holott 2002-re az előző Fidesz-kabinet 52 százalékra vitte le az államadósságot, ha ez így marad, akkor "most mi adnánk kölcsön az IMF-nek". A miniszterelnök szerint az előző kormányok vitték a tönk szélére a BKV-t és nem véletlen, hogy a közelmúltban a 4-es metró felkerült a legkárosabb beruházások listájára (a listát egy zöldszervezet állította össze, kizárólag környezetvédelmi szempontok alapján - a szerk.)

A kormányfő úgy fogalmazta: a válságadók kivetése, majd a végtörlesztés nem kerül be a politika szépségkönyvébe, de ez nem téríti el a korábban szokatlan politikák folytatásától. Mert - mint mondta - a halogatás olyan, mint a hitelkártya: jó móka, amíg meg nem kapjuk a számlát. A miniszterelnök szerint csökkent az államadósság, bár "a forintárfolyam néha megzavarja a tisztánlátást". A Széll Kálmán Terv megvalósítása 83 százalékon áll és bár sokan nem szeretik az új adórendszert, elég, ha belátják annak gazdasági ésszerűségét. A miniszterelnök szerint csak 2013-ban állunk át teljesen az új adórendszerre, ekkor már az alacsonyabb keresetűek is úgy érezhetik, hogy jól járnak vele.

A Start munkaprogram keretében Orbán Viktor szerint több mint 200 ezer embert hívnak vissza a munka világába. Ehhez türelemre és empátiára lesz szükség. A 46 ezres munkabér kevés, de több, mint a 26 ezer forintos segély. Emellett a kormány pótolná az érintettek oktatási hiányosságait is, az érintettek "szombaton iskolába fognak járni". Aki az állam pénzéből fizetett ösztöndíjból tanul, annak vállalnia kell, hogy egy ideig itthon dolgozik - mondta a felsőoktatásról, hozzátéve: mindenki számára elérhető a felsőoktatás, ha eléri a szükséges tudásszintet.

Ne támogassuk azokat a külföldi cégeket, amelyet azért jönnek ide, hogy a tőkeerejükkel kiszorítsák a hazai riválisokat, a profitot pedig hazaviszik. De támogassuk azokat, amelyek munkahelyeket teremtenek, mint az Audi vagy a Mercedes. Túl vagyunk a Nagy indiánkönyvön és a Tenkes kapitányán is - mondta a miniszterelnök, ne féljünk kimondani: a cél, hogy olyan középosztály legyen a magyar társadalom vezető ereje, amely a maga erejéből akar előrejutni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.