BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötven eurós belépődíj lesz Gibraltárra?

David Cameron brit kormányfő súlyos aggodalmának adott hangot az egyre élesedő gibraltári helyzet miatt. A közvetlen előzmény, hogy a spanyol hatóságok szigorú forgalomellenőrzésbe kezdtek a gibraltári határon. Ennek következtében hosszú órákon keresztül várakoztak a turisták és az odautazók.

A spanyol hatóságok azonban nem most kezdték el a korlátozások bevezetését. Évekkel ezelőtt a spanyol kormány kitiltotta a kikötőkből azokat a hajókat, melyek korábban a Gibraltár kikötőjében is megálltak.
Spanyolország és a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár közötti probléma 10 napja élénkült fel újra. Gibraltári brit hajók akkor betontömböket raktak a tengerbe, mesterséges zátonyokat alakítva ki. Ezek hosszútávon rossz hatással lehetnek a spanyol halászatra. A közel 28 ezer lakost számláló brit terület régóta vita tárgya a két ország között.

Nagy-Britannia rendszeresen kifogásolja, hogy Spanyolország korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését. Madrid azonban újabb intézkedésekkel kívánja akadályozni a közlekedést. 50 eurós határátlépési díj bevezetésén gondolkodnak, ami mind a turistákat, mind a munka kapcsán a területre ingázókat is érintené.

A forgalmi korlátozásokat azért vezetnék be, mert megakadályozhatják a cementet és egyéb építőanyagokat szállító hajók érkezését Gibraltárra. Ezen felül a spanyol légteret is lezárnák a Gibraltárra tartó gépek elől. Peter Caruana, Gibraltár főminisztere felháborodva fogadta a tervezett intézkedéseket. Szerinte ezek rontanak a brit- spanyol kapcsolatokon.

Spanyolország azért hozhat ilyen intézkedéseket, mert Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek és Gibraltár sem tagja az európai uniós vámuniónak. A londoni külügyminisztérium bejelentése szerint William Hague brit külügyminiszter személyesen hívta fel Jose Manuel Garcia-Margallo spanyol külügyminisztert, hogy tájékoztassa súlyos aggodalmáról, ami a határátkelőnél kialakult helyzet következtében áll fenn.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára. Azonban a spanyol kormányok az utóbbi években rendszeresen megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.