BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks is kettéosztja az országot - Népszavazást követelt Bajnai

Mintegy kétezren tüntettek a paksi bővítés ellen a fővárosi Alkotmány utcában az ellenzéki összefogás szervezésében.

"Választhatjuk azt, hogy a mi hazánk egy szovjet utódállam legyen, Orbánisztán, vagy választhatjuk azt, amit ''89-ben, 90-ben egyszer már választottunk, egy független, demokratikus európai jogállamot, egy normális Magyarországot" - mondta az Együtt-PM vezetője vasárnap a budapesti Alkotmány utcában tartott, Paksról döntsön a nép! című ellenzéki demonstráción.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ennek a kormányzatnak az emlékműve egy atomerőmű, mindent szimbolizál, ami miatt a jelenlegi a hatalomnak mennie kell Magyarország éléről. A volt kormányfő a tavaszi parlamenti választásra utalva kijelentette: ahhoz, hogy Paksról, illetve egy új, mindenkit magában foglaló alkotmányról referendumot lehessen tartani, "először április 6-án kell megnyernünk egy népszavazást".

Házat és hazát nem adunk, nem leszünk albérlők sem a saját házunkban, sem saját hazánkban - mondta Gyurcsány Ferenc vasárnap a budapesti Alkotmány utcában tartott, Paksról döntsön a nép! című ellenzéki demonstráció első felszólalója. "Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök, akit momentán Orbán Viktornak hívnak, főúrként viselkedjen velünk és döntsön életünkről" - jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke.
A kormányfőt "hazugnak, árulónak és esküszegőnek" nevező Gyurcsány Ferenc a tervezett paksi bővítésről szóló megegyezés kapcsán kijelentette: "tíz őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett".

A megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt-PM, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte azt követően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló népszavazási kezdeményezést. Az esemény kezdetekor a tüntetők az Alkotmány és a Kozma Ferenc utca sarkán felállított színpadtól a következő, a Honvéd utcai kereszteződés utánig álltak. Sokan a DK zászlóival és tábláival érkeztek, de a Liberálisok kék színű lobogói, valamint kormányellenes feliratok és a Szolidaritás zászlói is láthatók voltak.

Hiteltelennek és komolytalannak tartja a Fidesz szóvivője, amit az ellenzék a paksi bővítés ügyében tesz. Selmeczi Gabriella szerint az ellenzéki pártok olyan dolgok ellen szerveznek tüntetést, amiket korábban ők maguk akartak. "Gyurcsány Ferencék hülyének nézik az embereket", hiszen mindenki emlékszik arra, valójában ők is azt támogatták, hogy a paksi erőművet az oroszokkal bővítse Magyarország - mondta Selmeczi Gabriella, hangsúlyozva: az ellenzék is tudja, hogy Paks felújítása az ország elemi érdeke, most "mégis hazudnak, mert kampány van", és alárendelik ennek az energiabiztonságot is.

Hozzátette egyúttal, hogy az ország energiabiztonságának szavatolásáról már évekkel ezelőtt megkezdődött a szakmai és társadalmi vita.
A Fidesz szóvivője kiemelte azt is, hogy a rezsicsökkentés tartós fenntarthatóságához is szükség van a paksi atomerőmű bővítésére.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.