BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlament: már megint megvédik a rezsicsökkentést

Négynapos munkahét kezdődött meg ma a Parlamentben, csütörtökön és pénteken már a 2014-es költségvetés kerül napirendre. A mai első felszólalások közt Hoffmann Rózsa arról beszélt, hogy a kormánynak valóban célja a tankönyvkiadók szerepét átadni az államnak, Hiller István a tankönyvellátás körüli káoszt választotta témájának, Rogán Antal pedig a legújabb bajai videó miatt vádolta az MSZP-t. Este elfogadhatják a politikai nyilatkozatot arról, hogy megvédik a rezsicsökkentést az EU-s nyomásgyakorlással szemben.

Szürreális jelenetekben korábban is bővelkedett a magyar parlament, de ma délután, amikor a fővárosi közbeszerzések kapcsán benyújtott interpellációban Republic-dalszövegeket olvasgatott fel egymásnak a kormány és az ellenzék, még a tapasztaltabbak is meglepődtek. Az MSZP-s Pál Tibor a Bálna építéséről interpellált, arra volt kíváncsi, miért vették ki a Bálnát a közbeszerzési eljárás alól, amikor az épület nem is része az árvízvédelmi rendszernek. Tállai András államtitkár azt felelte, hogy “repül a bálna nevű épületet nem tartunk számon a minisztériumban, az árvízvédelmi rendszerben”, majd a válasza további részében felolvasta a Repül a bálna dalszövegét. Hogy tovább fokozzák a helyzetet, amikor Pál Tibornak arra kellett válaszolnia, elfogadja-e a választ, a közbeszerzési eljárásból kivétel helyett azért kritizálta az államtitkárt, mert azt mondta, sok tartalma azért nincs a dalszövegnek.

Az LMP-s Vágó Gábor interpellációja már komoly volt: ő azt hozta fel, hogy oszthattak ki hárommilliárd forintot nagyrészt frissen alapított, más tevékenységet korábban nem végzett cégeknek napelem építésére. A szóban forgó pályázatot Lázár János államtitkár leállítta azóta, de Vágó szerint semmi nem történt volna, ha az ellenzék és a sajtó nem lép közbe. Lázár válaszában visszatámadott: azt kérdezte, miért mindig a magyar cégek pályázati győzelmeit támadják. "Nagyon fontos számunkra, hogy magyar vállalkozásokat, átlátható módon természetesen, helyzetbe hozzunk, ez a kormánynak vállalt célja” - mondta.

Martfű után Heves megyében maradhat az utcán a szemét - erről interpellált az MSZP-s Sós Tamás. Szerinte annak, hogy a szolgáltató nem tudta vállalni a további működést, a rezsicsökkentés és az e-útdíj a felelős. “Nagyon köszönöm a képviselő úr kérdését, igaz, fel tudta volna tenni a folyosón is” - mondta a választ adó Illés Zoltán, aki szerint nem lesz baj. “Először is, hanyadika van ma? Ez a szerződés 2014. január elsején veszti hatályát" - fogalmazott.

Politikai megrendelésre dolgozik az ügyészség? Ezt az azonnali kérdést tette fel a legfőbb ügyész helyettesének Harangozó Tamás. Az MSZP-s politikus Meggyes Tamást idézte, aki állítólag azt mondta, az ügyészséget lehet politikai kérések teljesítésére használni. Az azonnali kérdésben arról is szót ejtett, lesznek-e következményei az ügyészségnek azután, hogy a Hunvald-Weinek ügyben minden vádlottat felmentett a bíróság. Belovics Ervin azt válaszolta: folyamatban lévő ügyet nem kommentálhat.

Vágó Gábor azt kérdezte a legfőbb ügyész másik helyettesétől: miért nem vizsgálódik az ügyészség a devizahitelek ügyében. Lajtár István azt felelte: többször vizsgálódtak már, de a főszolgáltatást vagy az egyedi ügyeket nem vizsgálhatják.

Az MSZP-s Pál Béla is az oktatásról beszélt - ő azt az azonnali kérdést tette fel, miért nem egyeztet a kormány a szakmával. Hoffmann Rózsa azt mondta neki, “az oktatás működik, a gyerekek és a szülők elégedettek, az az egy-két döccenő pedig, ami van, az nem tartozik ide”.

“Ön a felszólalása végén kimondta a kulcsszót, hogy mi leromboltuk a piacot. Igen, nem titkolom, nem is tagadhatom. A kormányunk azon az állásponton van, hogy a mindent eluraló piac helyett az állam legyen jelen a teljes közszférában" - mondta Hoffmann Rózsa a Parlamentben napirend előtt az MSZP-s Hiller István felszólalására reagálva. Az államtitkár szerint "így teljesen átláthatóvá válik a tankönyvellátás, nem a piaci szereplők átláthatatlan érdekei döntenek, hanem az állam kezeli felelősséggel a tankönyvpiacot.” Szocialista elődje azt mondta: a tankönyvellátásban nem részproblémáról van szó, hanem az egész rendszer hibás, miután a kormány lerombolta a piacot. Még most, októberben is van olyan iskola, ahol nincs meg minden tankönyv, fénymásolt papírokból próbálnak tanulni - mondta. Hoffmann szerint a rendszer átalakításakor érthető némi zavar, ez azonban csak a tankönyvek 2 ezrelékét érinti.

Kishantos tönkretétele ráég a Fideszre" - mondta napirend előtt Szél Bernadett. Az LMP-s képviselő arról beszélt: Fidesz-közeli vállalkozók kapják meg azokat az állami földeket, amelyeket eddig a kishantosi biogazdaság művel. Bitay Márton államtitkár úgy reagált: nem történt semmi különös, a földbérletek sem tartanak örökké, most lejárt az előző bérleti idő.

Rogán Antal a bajai leleplezőnek szánt videó leleplezéséről beszélt. A Fidesz frakcióvezetője felszólította az MSZP-t, hogy tisztázzák magukat, tudtak-e arról, ki készítette a videót, tudtak-e arról a megjelenés előtt, hogy létezik ilyen felvétel. A parlamenti szabályok szerint ilyenkor az MSZP nem reagálhat, csupán a kormány - Kontrát Károly gyakorlatilag megismételte Rogán szavait, a rendőrségi jegyzőkönyv néhány részletével kiegészítve.

Z. Kárpát Dániel a Jobbik október 23-i tüntetését hirdette napirend előtt - a "kormánykárosultak demostrációja" kapcsán szóba került a fiatalok munkanélkülisége, az elvándorlás, ahogy a devizahitelek ügye is. Cséfalvay Zoltán a kormány nevében a Jobbik helyett az MSZP-t kritizálta: szerinte a szocialisták nem mondanak helyes számokat arról, hány szegény van ma az országban. A nap egyetlen, politikamentesnek indult napirend előttijét Lukács Tamás (KDNP) mondta el a tegnap boldoggá avatott Sándor Istvánról - igaz, azt ő sem hagyta ki, hogy a baloldal és a liberálisok szerinte nem értik a keresztény értékrendet.

A Parlamentben négynapos munkahét kezdődött meg - csütörtökön és pénteken már a 2014-es költségvetés tárgyalása indul. Ma annyira szokatlan szavazási rend lvolt hogy egyetlen új törvényt sem fogadntk el. A szokásoktól abban is eltérnek, hogy még a kora délutáni interpellációs kör előtt titkos szavazást tartottak, hogy megválasszák az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogáért felelős helyettesét, Szalayné Sándor Erzsébetet. Később megszavazták a Kúria, valamint az Országos Bírósági Hivatal 2012-es működéséről szóló jelentést, és rábólintottak arra a jelentésre is, amely azt vizsgálta, hogyan érintené a magyar feladatokat az Európai Ügyészség létrehozása. Elfogadták a politikai nyilatkozatot a "rezsicsökkentés védelméről az európai uniós bürokrácia nyomásgyakorlásával szemben" - ez azonban csupán politikai kommunikáció, változást a rezsiügyekben nem hoz.

Vágó Gábor azt kérdezte a legfőbb ügyész másik helyettesétől: miért nem vizsgálódik az ügyészség a devizahitelek ügyében. Lajtár István azt felelte: többször vizsgálódtak már, de a főszolgáltatást vagy az egyedi ügyeket nem vizsgálhatják.

Az MSZP-s Pál Béla is az oktatásról beszélt - ő azt az azonnali kérdést tette fel, miért nem egyeztet a kormány a szakmával. Hoffmann Rózsa azt mondta neki, “az oktatás működik, a gyerekek és a szülők elégedettek, az az egy-két döccenő pedig, ami van, az nem tartozik ide”. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.