BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robert Fico katonai megszállásról beszélt

Rendkívül szerencsétlen és helytelen megnyilatkozásnak minősíti Róbert Ondrejcsák külügyiszakértő Robert Fico kijelentését, amely szerint külföldi katonák esetleges szlovákiai jelenléte azonos lenne az 1968-­as szovjet katonai megszállással - tájékoztat a Paraméter A szlovák kormányfő Barack Obama terveire utalt a sajtó képviselői előtt. Az USA elnöke 1 milliárd dolláros támogatást kért a Kongresszustól, hogy növelhesse az amerikai hadsereg európai jelenlétét.

Rendkívül szerencsétlen és helytelen megnyilatkozásnak minősíti Róbert Ondrejcsák külügyiszakértő Robert Fico kijelentését, amely szerint külföldi katonák esetleges szlovákiai jelenléte azonos lenne az 1968­-as szovjet katonai megszállással - tájékoztat  a Paraméter A szlovák kormányfő Barack Obama terveire utalt a sajtó képviselői előtt.  Az USA elnöke 1 milliárd dolláros támogatást kért a Kongresszustól, hogy növelhesse az amerikai hadsereg európai jelenlétét.

"Szlovákia elemi érdeke, hogy fokozódjék a NATO­erők közép­európai jelenléte ezért azonnal támogatnia kellet volna Lengyelország és a balti államok igényét, amelynek lényege, hogy Krím oroszok általi bekebelezésére válaszul növelni kell a NATO aktivitását régiónkban” – fogalmazott Ondrejcsák.

A szakértő figyelmeztetett:  Fico ellenkezése szembe megy a regionális szolidaritás alapelveivel és aláássa a lengyelországi stratégiai partnerséget, amely kulcsfontosságú Szlovákia biztonságpolitikai törekvései szempontjából. A kormányfő magatartása ugyanakkor a V4­ek együtműködését is veszélyezteti, hiszen a formáció fennmaradása forog kockán, ha a tagállamok képtelenek megegyezni alapvető stratégiai kérdésekben.

A szlovák kormányfő kijelentette, el sem tudja képzelni, hogy Szlovákiában idegen katonai támaszpontok legyenek. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy olyan rakétaelhárító rendszereket telepítsenek ide, amelyeket külföldi katonák ellenőriznének – jelentette ki, és hozzátette:  a magánvéleményét hangoztatja, hiszen Szlovákiától egyelőre nem kért ilyesmit senki. "Szlovákiának már vannak történelmi tapasztalatai az idegen katonasággal, emlékezzünk csak a szovjet hadsereg 1968­as inváziójára, amely miatt nagyon kényes kérdés az idegen katonák szlovákiai jelenléte” –hangsúlyozta Robert Fico.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.