BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia: az alkotmánybíróságon támadják a költségvetést

Késik az idei román költségvetés kihirdetése, mivel az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) az alkotmánybíróságon támadta meg pénteken az előző napon elfogadott büdzsét.

Az alkotmánybíróság illetékesei az Agerpres hírügynökséggel azt közölték, hogy a bíróság február 20-án tűzi napirendre az ügyet.

A PDL szerint a 70 százalékos parlamenti többséggel rendelkező kormányoldal szabálytalanul fogadta el a költségvetést, egyes tételek megszavazásakor ugyanis a törvényhozói testület nem volt határozatképes.

A Traian Basescut támogató ellenzéki párt azt is kifogásolja, hogy az általuk beterjesztett módosító indítványok többségét a kormányoldal nem bocsátotta szavazásra.

Mihai Voicu, az USL-t alkotó liberálisok szóvivője szerint a csütörtöki parlamenti ülés ideje alatt az ülésvezető többször is ellenőrizte a törvényhozói testület határozatképességét, ezért nem ért egyet az ellenzék lépésével. Hozzátette: az állami intézményeket kedvezőtlenül érinti a költségvetés hatályba lépésének késése.

Romániának azért nincs még idei, érvényben lévő költségvetése, mert decemberben parlamenti választások voltak, és a Victor Ponta vezette új román kormány közvetlenül karácsony előtt lépett hivatalába. A költségvetést januárban fogadta el a bukaresti kabinet, miután egyeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel.

A román kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,15 százalékos államháztartási hiánnyal számol 2013-ban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.