BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romolhat a strukturális egyenleg

Továbbra is aggasztónak tartja a magyar államadósság magas szintjét az Európai Bizottság tegnap közölt jelentése. Brüsszel azonban nem sorolja azon három EU-tagállam közé hazánkat, ahol a makrogazdasági egyensúlyhiány mértéke túlzottnak tekinthető.

Három EU-tagállamban – Horvátországban, Olaszországban és Szlovéniában – találta túlzott mértékűnek a makrogazdasági egyensúlyt az Európai Bizottság tegnap kiadott jelentése. Magyarország, illetve további tíz tagállam (Belgium, Bulgária, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Svédország) esetében is lát ilyen egyensúlyi problémákat a brüsszeli testület, azonban azokat nem minősítette túlzottnak, amelyek akár eljárás elindítását is okozhatnák.

A jelentés Magyarországról szóló része azt emeli ki, hogy az erőteljesen negatív nettó nemzetközi pénzügyi pozíció, a magas állami és magánadósság, a pénzügyi szektor sérülékenysége, valamint a romló exportteljesítmény érdemel megkülönböztetett figyelmet, amely területeken megfelelő szakpolitikai intézkedésekre van szükség.

Brüsszel szerint az utóbbi időszakban kedvező fejlemények történtek a feldolgozóiparban, azonban ez sem lesz elég arra, hogy fordulatot hozzon a romló exportteljesítményben. A magánszektor adóssága terén továbbra is fennállnak az egyensúlyhiányok, illetve kockázatok a pangó lakáspiac, a sérülékeny pénzügyi szektor, illetve a devizahitelek magas aránya miatt. Brüsszel a hitelezés fellendüléséhez a bankok működési környezetének javítását tartaná szükségesnek.

A magas államadósságot szintén aggasztónak tartja a bizottság. A gyengülő forintárfolyam, a szerény növekedési potenciál és a magas finanszírozási költségek ugyanis megakadályozzák az államadóság mértékének csökkenését, hiába javult jelentősen a strukturális költségvetési egyenleg. Brüsszel azt valószínűsíti, hogy a középtávú költségvetési célt, amely a GDP 1,7 százalékának megfelelő strukturális hiánynak felel meg, nem tudja teljesíteni az ország, és a strukturális egyenleg romlani fog idén.

Az egyensúlyi problémák kezelésére a bizottság ajánlásokat fogalmaz meg majd az ország számára, amelyeket június elején mutat be.

Külön figyelmeztetés Párizsnak és Ljubljanának

A bizottság összesen 17 tagállamot vizsgált meg az egyensúlyi problémák felmérésére, miután tavaly novemberben az úgynevezett makro-vészjelző rendszer ezeknél az országoknál mutatott ki problémákat. A vizsgált három ország közül Dánia, Luxemburg és Málta esetében nem talált egyensúlytalanságot a testület. Brüsszel külön figyelmeztetést adott ki az eurózóna két tagállamával, Franciaországgal és Szlovéniával kapcsolatban, ugyanis a bizottság szerint fennáll annak a kockázata, hogy a két ország nem tudja teljesíteni az idei évre kitűzött költségvetési hiánycélt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.