BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbban szűrik a japán élelmiszert

Egészségügy. Várhatóan már holnap megegyezhetnek az EU-tagállamok képviselői arról, hogy szigorúbb sugárzási határértéket vezetnek be a Japánból érkező élelmiszer- és takarmányimportra. A tervezett lépésről az Európai Bizottság elnöke már kedden beszélt az Európai Parlamentben. José Manuel Barroso a lépést „pusztán elővigyázatosságnak” nevezte. E szerint az EU átmenetileg a Japánban alkalmazott standardokhoz igazítja a még az 1986-os csernobili katasztrófa után bevezetett közösségi szabályozást, az ázsiai országban ugyanis az EU-hoz képest jelenleg alacsonyabb megengedett sugárzási határértéket alkalmaznak.

Barroso emellett kiemelte azt is, hogy az unió tagállamaiban eddig végrehajtott ellenőrzések során csupán elhanyagolható mértékben mutattak ki radioaktív sugárzást. A magyar illetékes hatóság egy hete számolt be arról, hogy rendkívül kis mértékben ugyan, de Magyarországon is kimutatható a fukusimai atomerőműből származó radioaktív jód.

A közösségi határérték szigorításának kérdése azután merült fel, hogy a megsérült japán atomerőműből a héten 11,5 ezer tonna, enyhén sugárszennyezett vizet eresztettek a tengerbe. A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitású víz leeresztésével az erőműnél folyó mentési munkálatot kívánják elősegíteni. A Japánból származó – amúgy jelentéktelennek számító – uniós élelmiszerimport jelentős részét a tenger gyümölcsei teszi ki, de ez utóbbi termékfajtán belül is csupán egy százalékot ér el a japán behozatal az összimporton belül. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.