BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tölgyessy: Orbánnak óriási elégtétel lesz visszatérni a kormányzásba

A Fidesz óriási választási siker előtt áll, ha a kétharmad nem is, abszolút többsége biztos, nem szorul koalíciós alkura, a kormányzásban mégis benne van akár a gyors kudarc lehetősége is - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Egész biztos, hogy Orbán Viktor abszolút többséget szerez, mert nincs, aki tömegesen legyőzné egyéni kerületekben. Néhány mandátumot elveszthet, de ötvenet biztos nem, márpedig annyi kellene, hogy ne legyen meg az egyszerű többség, azt viszont nem tudni, meglesz-e a kétharmad. A közvélemény-kutatások azt mondják igen, kérdés azonban, jól mérnek-e, a Fideszt ugyanis eddig majdnem mindig elmérték - mondta az elemző a közrádióban.

A jó kormányzáshoz nem kell kétharmad, minden, a gazdaság, az egészségügy, az oktatás átalakítható egyszerű többséggel, egyetlen egy dolgot nem lehet csinálni kétharmad nélkül: a hatalmi alapszerkezetet átírni.

Két választási veresége után Orbán Viktornak óriási elégtétel lesz visszatérni a kormányzásba, de győzelmével teljesen megváltozik helyzete. Övé lesz a mindenhol pusztító bajok megoldásának felelőssége, évtizedes ellenfele, a szocialisták történelmi vereségével pedig egy alapjaiban megváltozó pártszerkezetben kell majd helytállnia, hiszen a liberális közép 1994-es kudarca óta a Fidesz ellen-MSZP-ként lézett, minden lépését a szocialisták legyőzésének igénye igazolta, az MSZP kiesésével azonban elvész politikájának legfőbb legitimálója

Az is biztos, hogy a Jobbik megkísérli majd véglegesen kettéhasítani a sokáig egységes jobboldalt, ezért Orbánnak választania kell: nyomban megelőző csapást mér-e a jobboldali radikálisokra, vagy megkísérel velük versenyben maradni a gazdasági realitás szorítása mellett a jobboldali szavazókért. Ha nem nyit a közép szavazói felé, gyorsan elveszhet a kimagasló választói támogatása, ám ehhez a váltáshoz újra kell gondolnia 1994 óta követett politikáját, úgy, hogy közben régi híveit is ki kell elégítenie, márpedig a jobboldali véleményformálók egy része áprilisban úgy fogja érezni, személyesen ők szereztek abszolút többséget.

Az biztos, hogy Orbán Viktor nem teljesítheti tábora jó részének vágyait, nem vezetheti ki Magyarországot a világkapitalizmus rendszeréből, de a Bajnai-kormány irányát sem folytathatja korrekció nélkül, ahogy azt sokan külföldön szeretnék, hiszen máris nagyobb költségvetési hiány várható a törvénybe foglaltnál, a Költségvetési Tanács számai szerint pedig a konvergenciaprogram tartásához a következő években kétszázmilliárdos megszorítások és reformok szükségesek. A rendszerből könnyebben kiszedhető pénzeket, többek között a 13. havi nyugdíjat és közalkalmazotti bért a baloldali kormányok már kivették, márpedig fedezet nélkül nincs nagyszabású adócsökkentés, a jelentős kiadáscsökkentés pedig egyre nehezebb, szinte lehetetlen a korábbi Fidesz-állítások újraértékelése nélkül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.