BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Török: 2012-es voksolással a Fidesz bedarálhatná az ellenzéket

Érdeke lenne-e a Fidesznek 2012-ben feloszlatni a parlamentet, és új választások kiírására kérni a köztársasági elnököt? Ezt a kérdést elemzi blogjában Török Gábor politológus.

Sokan állítják például, mennyivel jobban járt volna az MSZP, ha mondjuk 2008-ban – ahogy akkor a Fidesz kérte-követelte – ehhez az eszközhöz nyúl. A számukra akkor 2010-hez képest még lényegesen kedvezőbb közvélemény-kutatási adatokra tekintve ez elméletileg igaz is lehet, ám az ilyen utólagos okoskodás nem számol azzal az ismeretlen hatással, amit a gyeplő lovak közé dobása kiválthat.

Amikor tehát azon gondolkodik a kormány, hogy egy ciklus közepi voksolással két biztos évet tegyen fel a piros hetesre bizonytalan újabb négy év reményében, főszabályként leginkább a kommunikációs-érvelési nehézségek tántoríthatják el ettől a kockázatos vállalkozástól. Kivéve, ha akad egy olyan, látszólag a pártpolitikai dimenzióktól független erős állítása, amely legalább a saját szavazói előtt indokolhatóvá teszi, hogy miért kell idő előtt az urnákhoz járulniuk.

Ha 2011 végén váratlanul azzal állna elő a kormány, úgy érzi tisztességesnek, hogy az új alkotmány jelentsen egyben minden politikai intézményt megújító cezúrát, s ezért kerüljön sor egyben előrehozott parlamenti választásra is, szerintem komoly esélye lenne arra, hogy a saját szavazóit meggyőzze arról, ez nem gyáva meghátrálás vagy a kudarc beismerése, hanem lovagias tett, bátor és tiszteletreméltó vállalkozás – vélekedik Török Gábor.

A politikai logika alapján a Fidesznek csak akkor éri meg az előrehozott választás, ha úgy véli, hogy 2012-ben lényegesen jobbak az esélyei a győzelemre, mint lennének 2014-ben.

Több érv szólhat az előrehozott választások mellett. Látva a kormány támogatottságának lassú erózióját, feltételezhető, hogy a jövő év elején a mostanihoz képest ugyan alacsonyabb, de még mindig a siker reményével kecsegtető tábora lesz a Fidesznek. Ennél is fontosabb, hogy 2012 elején az ellenzék még biztosan nem lesz abban a felkészültségi állapotban, amiben 2014-ben lehetne.

Az ellenzék minden része számára 2012 egyértelműen rosszabbnak látszik, mint 2014 - ez egy fontos és nem is annyira indirekt érv lehet a Fidesz számára. Egyelőre még azt sem tudjuk, a következő parlamenti választás milyen rendszerben zajlik majd.  S végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy előrehozott választáson feltehetően más szempontok alapján mérlegelnének a szavazók, másról szólna a rövid választási kampány, mint egy teljes ciklus végén. De – teszi hozzá Török Gábor – mindennek ellenére távolról sem biztos, hogy 2012-ben választásokra kerül sor Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.