BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra átformálja Orbán a kormányt

Jól ismert, a Fidesz vezetése számára is megbízható politikusok keringőjét hozta el a legújabb kormányátalakítás. Külföldi elemzők szerint kedvező következményekkel járhatnak a személycserék még úgy is, hogy komoly politikai meglepetés nem történt.

Folytatódik a kormányátalakítás: Varga Mihály vezetheti ezután tárca nélküli miniszterként az IMF-tárgyalásokon a magyar delegációt Fellegi Tamás helyett. Így pedig a politika napi eseményeit Lázár János irányíthatja, aki a Fidesz frakcióvezetői posztját hagyja ott, hogy átvegye Varga megüresedő helyét a Miniszterelnökség élén.

Nem okozott meglepetést, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a közrádiónak péntek reggel adott interjújában bejelentette, hogy átalakítja a kormányát. A sajtó, sőt a kormánypárti politikusok is hetek óta eldöntött tényként kezelték, hogy személyi változások következnek. Nem kell új nevekkel ismerkedniük sem a közélet iránt érdeklődőknek, a Fidesz legfontosabb, már eddig is kiemelkedő jelentőségű pozíciót betöltő emberei cserélhetik ki napokon belül az irodáikat.

Lázár János, aki a 2010-es választás óta a Fidesz frakcióvezetője, államtitkár lesz, azonban valójában még ennél is magasabbra emelkedik a ranglétrán. A folyosói pletykák szerint Orbán Viktor azt szerette volna, hogy a Miniszterelnökség a mostaninál sokkal nagyobb szerepet kapjon a napi politika alakításában, így Lázár szerepe jócskán felértékelődik. Volt, aki úgy fogalmazott: kvázi miniszterelnököt csinálnának belőle. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mialatt Orbán megfogalmazza a stratégiát és a víziókat, addig Lázár feladata lesz napi szinten vinni az ország működtetéséhez szükséges ügyeket, megvívni a politikai harcokat, és elérni, hogy a kormány akaratának megfelelően nyomja a parlamenti szavazógombokat minden fideszes képviselő akkor is, ha személyes vagy választókörzeti érdekük mást diktálna. Ez utóbbi téren már komoly a rutinja: frakcióvezetőként az elmúlt két évben nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte mindig el tudta érni, hogy a kormánypárti képviselők közti ellentétek ne látszódjanak a végső döntésekben.

Varga Mihály, aki a Miniszterelnökség élén messze nem került olyannyira a figyelem középpontjába, mint a papíron nála alacsonyabb szintű pozíciót betöltő Lázár János, ezek után a nemzetközi politikának lehet az egyik legfontosabb kulcsszereplője. Fellegi Tamástól ő veszi át az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalások vezetését. A Miniszterelnökségen a jövőben három államtitkár dolgozik, ketten jogi munkát végeznek majd, a harmadik pedig a kormányfő külkapcsolataiért lesz felelős. Utóbbit Orbán Viktor azzal magyarázta, hogy ennek a területnek nőni fog a jelentősége a következő két évben.

Az első külföldi visszajelzés pozitív: Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója gyorselemzésében arról írt, hogy Varga Mihályról pénzügyi körökben sokan vannak jó véleménnyel. A leendő delegációvezető szerinte „gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel”. Ash szerint Varga kinevezése azt jelzi, hogy a kormány az IMF-tárgyalások megkezdésére készül. Mint írta, lehetséges, hogy a Görögországgal és az európerifériával kapcsolatban támadt piaci idegesség késztette Orbán Viktort „pozitívabb lépésekre IMF-fronton”.

A változások további személycseréket is hoznak. A Fidesz új frakcióvezetője Rogán Antal lehet. Ő Lázárhoz hasonlóan komoly szerepet vállalt az előző két év törvényalkotási munkájában. A korábbi kormányok gyakorlatával ellentétben a legtöbb törvényjavaslatot nem a kormány nyújtja be, hanem egyéni képviselői indítványokként adják be őket (így kikerülhető a társadalmi egyeztetés), kettejükhöz fogható mennyiségben egyedül Kósa Lajos törvényeket. Ezenkívül Rogán 2010 óta több mint kétszáz módosító javaslatot adott be, vagyis frakcióvezetőként a Fideszen belüli érdekkörök igényeinek becsatornázása a törvényhozásba nem lesz ismeretlen feladat számára. Arra a kérdésre viszont, hogy a kormányon belül várható-e további mozgás, Orbán azt mondta: „megvagyok az egésszel, készen vagyok”.

Fellegi Tamás: számos érdeket megsértettek

A nemzetközi üzleti életbe szeretne visszatérni a politika helyett Fellegi Tamás. A most leköszönő miniszter, aki az IMF-tárgyalások előkészítését megelőzően a fejlesztési tárcát irányította, felmondólevelében arról írt: a kormány kompromisszumkész volt a tárgyalásokon, az eddig elért eredmények pedig szerinte nagy sikert jelentenek. Igaz, „kétségtelen, hogy a válságkezelés és Magyarország megújítása egyaránt számos olyan döntéssel járt együtt, amely komoly hazai és nemzetközi gazdasági, és ezen belül befektetői érdeket sértett” – írta. Ezek közt voltak olyanok is szerinte, akik a korábbi időszak „arcátlan haszonélvezői” voltak, de olyanok is, akiket az zavart, hogy a döntések ütemezése vagy tartalma miatt újra kellett gondolniuk az üzleti terveiket.

A várhatóan apró részletekbe menő tárgyalások szorosan kapcsolódnak majd a jövőbeni EU–IMF-megállapodás végrehajtásához. Emiatt fontos, hogy az elővigyázatossági pénzügyi csomag részleteiről folyó tárgyalásokat egy szakirányultságában jártasabb személy folytassa le – zárta felmondólevelét Fellegi, kimondatlanul is Varga Mihályra utalva.

A várhatóan apró részletekbe menő tárgyalások szorosan kapcsolódnak majd a jövőbeni EU–IMF-megállapodás végrehajtásához. Emiatt fontos, hogy az elővigyázatossági pénzügyi csomag részleteiről folyó tárgyalásokat egy szakirányultságában jártasabb személy folytassa le – zárta felmondólevelét Fellegi, kimondatlanul is Varga Mihályra utalva.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.