BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós szankciók Kadhafi Líbiája ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa után tegnap az Európai Unió is szankciókat hozott Moammer el-Kadhafi Líbiája ellen. Fegyverszállítási embargót, vízumtilalmat rendelt el Brüszszel, valamint Kadhafi, családtagjai, továbbá több munkatársa vagyonának a befagyasztását.

Közben Líbiában továbbra is polgárháborús veszély van. A felkelők által korábban elfoglalt Ez-Zavíjában attól tartanak, hogy a Kadhafihoz hű erők (köztük hírek szerint afrikai zsoldosok) megpróbálják viszszafoglalni a várost. Ez mészárlásba torkolhat.

Az AFP – Günther Oettinger uniós energiaügyi biztosra hivatkozva – azt jelentette, hogy Kadhafi elveszítette a kontrollt a nagy olaj- és gázobjektumok felett. Eközben, enyhítve a líbiai olajexporttal kapcsolatos aggodalmakat, újra megindult az áruszállítás az ország keleti kikötőjéből, Tobrukból. Ugyanakkor a hírügynökségek emelkedő élelmiszerárakról, zárva tartó üzletekről és arról számolnak be, hogy Tripoliban a lakosság hosszú sorokban vár arra, hogy a bankkiadó automatákból pénzhez jusson. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.