BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németeknek fogalmuk sincs a gazdaságról?

Sok német nem rendelkezik a szükséges tudással ahhoz, hogy eligazodjék a gazdaság világában - írja a Handelsblatt.

Három berlini kutató tanulmánya szerint a németek gazdasági alapismeretei hiányosak. A három kutatócsoport tanulmánya 24 kérdésre keresett választ a fogyasztóvédelem, a gazdaságpolitika, és a pénzbefektetés területén.

A Handelsblatt rendelkezésére álló tanulmány szerint az ezer megkérdezett német polgár átlagosan kevesebb mint 14 kérdésre tudott helyes választ adni.  Nem bonyolult közgazdasági elméletre, hanem egyszerű tényekre, összefüggésre vonatkoztak a kérdések. Mégis, a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada nem tudta, hogy a német államkötvényekbe történő befektetések elvben biztonságosabbak, mint a részvényekbe, alapokba valók.

Azt is csak a válaszadók jó fele tudta, hogy Dániának saját pénzneme van. A tanulmány szerzői szerint "súlyos tudásbeli hézagok mutatkoznak a gazdasági tények és összefüggések területén". Különbség mutatkoznak a nemek között is: a megkérdezett férfiak átlagosan két kérdéssel többet tudtak helyesen megválaszolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.