BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ELTE után a Corvinust is elfoglalták a diákok

A HÖOK elutasítja a "kényszeren alapuló röghöz kötést" és kéri a felsőoktatást érintő cikkelyek visszavonását, a Hallgatói Hálózat pedig nagyszabású utcai demonstrációkkal tiltakozik a hallgatói szerződések Alaptörvénybe foglalása ellen. Az ELTE-n előadások maradtak el, és vidéken is voltak tiltakozó megmozdulások.

Hétfő délelőtt a diákok az ELTE Múzeum körúti épületében több teremben is leállították az oktatást, ezzel tiltakozva az egyetemet érintő pénzelvonás ellen. Kora este a tüntető diákok a Budapesti Corvinus Egyetemre is bevonultak. A hétfő délelőtt meghirdetett egyetemi „blokád” folytatása mellett szavazott a többség az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán délután megtartott második hallgatói fórumon. A fórum egyik moderátora által felolvasott, a felsőoktatásról szóló nyilatkozatot nagy többséggel szintén támogatták a 70-80 fős fórum résztvevői. A szövegben az áll: a forráskivonásokkal ellehetetlenül az egyetemek működése, oktatókat bocsáthatnak el, miközben a hallgatók helyzete is egyre kilátástalanabbá válik. Emellett a tervezett alkotmánymódosítás elfogadása esetén a felsőoktatási intézmények elvesztenék egyetemi autonómiájukat.

A Hallgatói Hálózat ezzel egyidőben utcai felvonulást is tartott tiltakozásul a felsőoktatást érintő változások ellen, és amiatt, hogy a Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosításában tett javaslatot arra, hogy az alkotmány rögzítse a hallgatói szerződés lehetőségét. Az indítvány alapján a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) hétfői közlése szerint nem tudott a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről, továbbra is elutasítja a "kényszeren alapuló röghöz kötést" és kéri a felsőoktatást érintő cikkelyek visszavonását.

„A hallgatói szerződéseket olyan jogtechnikai megoldásnak tartjuk, amely döntően az orvosoknál jelentkező jelenségre válaszul kiterjeszti a probléma megoldását a felsőoktatás egészére” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sándorné Kriszt Éva. A Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke hozzátette: „a céllal egyetértünk, ám a megoldást inkább az ösztönzőkben keresnénk. A megoldás automatikus kiterjesztését nem tartjuk célravezetőnek.”

A rektor hozzátette: „mivel az Alaptörvény módosítása még nem született meg, ezért lehetnek még egyeztetések.” Kriszt Éva a hétfői hallgatói megmozdulásokról szólva szintén kifejtette: a felsőoktatás érdeke az egyeztetés, a tárgyalóasztal melletti érvelés.

A hallgatói szerződés csupán egy adminisztratív eszköz, és nem csak az akut munkaerőkrízis- kezeléshez nem elegendő, de ahhoz sem, hogy megakadályozza az orvosok külföldre vándorlását – nyilatkozta lapunknak korábban Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint azokat sem fogja visszatartani a szerződés, akik most iratkoznak be valamelyik orvosegyetemre. „Akkora orvoshiány van külföldön, hogy legfeljebb kivásárolják a magyar orvosokat. Ezzel az állam ugyan kárpótolva lesz a befektetett milliókért, a betegeket azonban mindez nem fogja vigasztalni.”

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) illetékes fórumai ezen a héten vagy legkésőbb a jövő hét elején döntik el, hogy a szervezet továbbra is részt vesz-e a felsőoktatási kerekasztal munkájában – jelentette ki Nagy Dávid, a szervezet elnöke hétfőn.

Nagy Dávid jelezte: a kerekasztal finanszírozási munkacsoportjának hétfői ülésén delegáltjuk nem vett részt. Az elnök a HÖOK demonstrációkon való részvételéről azt mondta: a politikamentes demonstrációkat továbbra is támogatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.