BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

És ha repülő csapódik az európai atomerőművekbe?

Repülőgép-támadás ellen jelenleg nem védettek az erőművek

Eredménytelenül végződtek azok a múlt heti brüsszeli tárgyalások, amelyeken az Európai Bizottság és a nukleárisenergia-ipari szervezetek próbáltak dűlőre jutni az európai atomerőműveknél elvégzendő stressztesztek részleteiről.

Az állítólag civakodásoktól sem mentes megbeszéléseken ugyanis az igen erős francia és brit atomlobbi – e két országban működik az európai reaktorok mintegy fele – elzárkózott attól, hogy a tesztek azt is felmérjék, menynyire lennének védettek a nuk-leáris létesítmények repülőgépes támadások vagy más, ember által szándékosan okozott katasztrófák ellen.

Az eubusiness.com által idézett diplomáciai források szerint az ellenkezés mögött az áll, hogy a vizsgálatok valószínűleg olyan eredményekkel járnának, amelyeket aligha lehetne egykönnyen átültetni a valóságba, és nehéz lenne azokat eladni a közvéleménynek.
A tesztek valószínűleg megállapítanák, hogy az európai atomerőművek többsége nem bírná ki egy nagyobb személyszállító becsapódását. Mint azt korábban Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója elmondta, az atomerőműveket minden elképzelhető természeti csapás ellen felvértezik, az ember általi szándékos károkozással szemben azonban nem lehet teljes mértékben felkészülni. Így az orosz típusú létesítmények nem tökéletesen védettek a terrorcsapások ellen, ezek megakadályozása az államvédelmi szervek feladata – tette hozzá.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője a tárgyalások után mindössze annyit közölt, hogy még nem született végleges döntés az ügyben. Günther Oettinger, a bizottság energiaügyi felelőse korábban úgy fogalmazott, szigorú és alapos tesztekre van szükség. Szerinte „komoly érdek fűződik ahhoz is”, hogy többet tudjunk meg egy esetleges repülőgép-baleset hatásáról is, egyúttal azonban figyelmeztetett, ebben a kérdésben megoszlanak a tagállamok véleményei.

Brüsszelt mindenesetre sürgeti az idő a megállapodásra, hiszen az eredeti tervek alapján már júniusban el kell kezdeni a stresszteszteket, amelyek eredményét decemberben terjesztik az Európai Tanács elé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.