BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fidesz: Az Ab-döntés miatt halhat meg több hajléktalan

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt a jövőben nem garantálható a hajléktalanok alacsony halálozási aránya.

A kormánypárt csütörtökön ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy az Ab kedden alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A Fidesz közleményében azt írta, tudomásul veszik az Ab döntését, ugyanakkor kudarcnak tartják azt a politikát, amely lehetővé teszi, hogy a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek, hiszen ezáltal a hajléktalanok még inkább kiszolgáltatottabbakká válnak és a közbiztonság is romlik. A kormámypárt szerint az Európai Parlament irányelve szerint 2015-ig fel kell számolni az utcai hajléktalanságot, tehát mindenképpen azon kell dolgozni, hogy ez a célkitűzés megvalósulhasson. 

Hangsúlyozták: fontos és sürgős, hogy az otthon nélküliek ellátási rendszere hatékonyabb legyen, ennek érdekében a kormány maximalizálta a már meglévő hajléktalanszállók befogadóképességét, sőt új ellátóhelyeket is létesített.

A Belügyminisztérium, valamint az Emmi szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság továbbra is mindent megtesz azért, hogy a hajléktalanok problémáira megoldást találjon. "Nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg közterületeinken" - áll a közleményben.

Az Ab határozatában megállapította, összeegyeztethetetlen az alaptörvényben szabályozott emberi méltóság védelmével, ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből a közterületen él. A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie - közölte a testület.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.