BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Giró-Szász: Van pénz a pedagógus életpályára

Kevesen jelentkeztek részösztöndíjas képzésre, az ő üres helyüket összevonva az államilag támogatott képzések kapják.

A korábban meghirdetett, de be nem töltött részössztöndíjas felsőoktatási helyeket átcsoportosítja és összevonja a kormányzat, így 2012 őszétől további hallgatóknak ad teljes ösztöndíjat - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő.

Azt mondta, a kormányzat szerint három fő terület van a felsőoktatásban. Az egyik az olyan képzések összessége, melyek a nemzetgazdaság szükségleteit elégítik ki. Ide tartoznak a mérnök-, informatikus képzések. Ide irányította az ösztöndíjak egy részét a kormány. A másik terület az, amely a nemzeti kultúrához tartozik hozzá, például a bölcsészképzések. Ide is csoportosítottak ösztöndíjakat. A harmadik terület az, amely el tudja tartani önmagát, például a jogász, kommunikációs, közgazdászképzés. Az ide jelentkezőknek a Diákhitel2 programmal segít a kormány, aki később az állami szférában helyezkedik el, annak jóváírják, azaz elengedik a hitelt - mondta a szóvivő.

Hoffmann Rózsa államtitkár azt mondta, mára kiderült, hogy nem tudják betölteni a műszaki, természettudományos és informatika részösztöndíjas helyeket. Ezért összesen ötezer részösztöndíjas helyet csoportosít át a kabinet, így közel 40 ezren részesülnek államilag átmogatott ösztöndíjban.

Ami a pontos számokat illeti: 39087 teljes ösztöndíjas hely lesz alapképzésben. Így 2400 helyet kapott a műszaki képzés, 950-et az informatikus, 700-at az agrárképzés, 400-at az egészségtudmányok, 150-et a sporttudományok, 400-at pedig a külhoni magyarok képzése a kihelyezett tagozatokon, magyar egyetemeken.

Giró-Szász András összegzése szerint nem igaz, hogy a kormány szűkítené a felsőoktatáshoz való hozzáférést. ú

A tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében benne van a pedagógus életpályára fordítandó összeg, így arra nem kell külön forrást keresni, például adóemeléssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.