BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat-hétezer orvos és ápoló mentesül a kötelező nyugdíjazás alól

Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért – mondta Szócska Miklós államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az államtitkár két órán át egyeztetett a szakmai érdek-képviseleti vezetőkkel. Azt mondta: az érintettek köréről elindult egyfajta „számháború”, ezért a következő időszakban tisztázzák a pontos adatokat, és a felmentés eljárásrendjének részleteit.

A kabinet január 31-ei határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

A munkáltató a kormány véleményének kikérése után dönthet a továbbfoglalkoztatásról is. Orbán Viktor kormányfő meg azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a korhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok, akiknek a szakmájában (orvosok) utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert „így fair”.

Ágazati mentesség az egészségügyben sem lesz, de egy részletszabályozás készül. Szócska szerint a kormány látja hogy kevesebb orvos dolgozik a kelleténél, és hogy sok szakdolgozó hiányzik. Ezért megfogalmazzák, pontosan hány emberrel tudják ellátni a betegeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.