BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lukasenko: Moszkva 5 milliárd dollárral akart megvesztegetni

Nagy orosz vállalatok képviselői a Belaruszkali vegyi konszern tervezett eladása során ötmilliárd amerikai dollárral meg akarták vesztegetni Alekszandr Lukasenko fehér-orosz elnököt - jelenti a RIA Novosztyi orosz hirügynökség.

"Azt ajánlották nekem, hogy a Belaruszkálit 15 milliárd dollárért, jóval a piaci ár alatt adjuk el. Tízmilliárd dollárt az állam kapott volna, a maradék ötmilliárd pedig nekem jutna" - hangoztatta Lukasenko kedden a Minszkben tartott sajtóértekezleten. A "moszkvai oligarchák" ajánlatát egy barátja közvetítette. "Azt mondtam neki: "Misa, te tudod, hogy mi történik azokkal, akik ilyen ajánlatokkal állnak elő?" – idézte Lukasenko állítólagos válaszát, hozzátéve, hogy figyelmeztette az illetőt, hogy ne próbálkozzon ilyesmivel. 

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, a fehérorosz hatóságok 2011-ben közölték, hogy privatizálni készülnek a nagyüzemek egy részét, köztük a világ egyik legnagyobb kálisógyárát, a Belaruszkalit. A vállalat - fehérorosz becslések szerint - akár 32 milliárd dollárt érhet, de "egyes orosz oligarchák 15 milliárdért szeretnék megvásárolni".

A legnagyobb orosz műtrágyagyártó, a Szuleimán Kerimov többségi tulajdonában lévő Uralkali korábban 14 milliárd dollárért megvásárolta volna a fehérorosz riválist, de a kormány 30 milliárdban minimalizálta az árat, így az üzlet nem jött létre.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.