BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Markó a Dorotheumnál

Több nívós magyar festmény is szerepel a bécsi Dorotheum október 11-i festményárverésének kínálatában. A legizgalmasabb tétel id. Markó Károly Jézus keresztelése című kompozíciója (28. tétel), amely Bellák Gábor szerint a festő életművében nagy szerepet játszó téma legkorábbi, 1838-as megfogalmazása. Viszonylag alacsony becsértékét (7-10 ezer euró) a festmény kis mérete magyarázza. Ennek nagyjából kétszeresét érheti az egyik Markó fiú, András 1877-es itáliai tájképe (7.), míg a magyar képek közül a legtöbbet, 20-30 ezer eurót Szinyei Merse Pál Dombos táj című alkotásától várnak az osztrák szakértők. Egy Bosznay István-tájkép és Böhm Pál keleti témájú zsánerképe egészíti ki a magyar mezőnyt a Dorotheum jövő keddi árverésén.

Október 12-én régi festményeket, bútorokat és ezüsttárgyakat visz kalapács alá a bécsi cég. A legmagasabb becsértékkel (300-400 ezer euró) egy flamand barokk festmény, Joachim Antonisz Wtewael A pásztorok imádása című kompozíciója szerepel a katalógusban, de több más jelentős régi képre – legnagyobb számban itáliaiakra – is lehet licitálni. Az aukciósorozat zárónapján, csütörtökön régi szobrok, üvegtárgyak, porcelánok, továbbá – ezekhez képest kisebb értékű – ékszerek várnak új gazdára. A műtárgyak között akad 1510–20 között készült bajor Madonna-szobor (60-70 ezer), de vásárolhatunk egy történelmi jelentőségű berlini porcelán díszvázapárt is: a 80–120 ezer euróra taksált tételt a 19. század elején Lujza porosz királyné ajándékozta Joséphine francia császárnénak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.