BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkában a lakás nagy varázslói

A tetszetősen berendezett otthonok titkát általában a jól összeválogatott és megfelelően alkalmazott textíliákban kell keresnünk. A különféle felületű és textúrájú alapanyagokból, a minták és a színek mesteri keverésével sajátos, személyre szabott végeredményt kaphatunk.

Bár első pillantásra sokak szemében talán ez látszik a lakberendezés egyik legegyszerűbb részének, akadnak buktatói is, éppen ezért azoknak, akik maguk próbálják meg, hogy függönyt, párnahuzatot, ágytakarót varrjanak, azt tanácsoljuk, kezdetben egyszerűen megmunkálható, olcsóbb anyagokat válasszanak.

Alapvetően kétféle anyagról beszélhetünk, egyszínűekről és mintásakról. Az egyszínű anyagoknál a legkisebb szövési hiba is jól látható, ahogy a legkisebb folt is azonnal „virít”. Ugyanakkor könnyebb velük dolgozni, mivel nem kell ügyelni a minták folytonosságára. A mintásakon kevésbé láthatók az anyaghibák, és a különféle foltok, szennyeződések nem tűnnek fel annyira. A minták passzítása miatt több anyag szükséges a szabásukhoz, a szabáskor leeső nagyobb darabok viszont felhasználhatók kiegészítő párnák, terítők készítéséhez.

S ha már a minták szóba kerültek, vegyük sorra, hogy általában milyenek közül válogathatunk. A hagyományos minták legtöbbször egy több évszázados formavilág továbbfejlesztett, mai változatai; ilyenek például a virágmotívumok, a keleti formák vagy a szecesszió jellegzetes, indaszerűen kígyózó mintái.

Rendelkezésünkre állnak még a geometrikus minták, melyek közismerten négyzetek, körök stb. kombinációi, mostanában a retro jegyében ismét igen kedveltek. Ha modern, feltűnő motívumú textíliát választunk, gondoljunk arra is, hogy a ma „trendi” minta esetleg pár év múlva már nyomasztóan divatjamúlt hatást fog kelteni.

A minták intenzitása sem közömbös a látvány szempontjából, ennek megfelelően például a finoman csíkos anyagok mintái távolabbról nézve összemosódnak, viszont az erőteljes, markáns grafikájúak szinte „kilépnek” a háttérből. Az ilyesminek például egy sötétítőfüggöny esetén abban lehet szerepe, hogy miként mutatnak az elé/köré helyezett tárgyak, bútorok vagy képek, festmények; kiemelik vagy épp „ütik” azokat.

A textillel való dekorálás kitűnő eszköze, ha azonos térben vagy felületen ötvözzük a mintákat. Mesteri párosítás készíthető különféle virágos és csíkos anyagok vegyítésével, ahol a végeredmény dekoratív, mozgalmas enteriőr lehet. Ugyancsak sikeresen kísérletezhetünk a fehér és még egy szín (például kék, piros, rózsaszín) párosításával, az ilyesmi például gyerekszobák esetében hatásos. A színválasztás önmagában is meghatározó lehet, vegyük csak példának a sárga árnyalatait, melyekben a mostani, mediterrán, illetve countrys lakberendezési divat kedvelői nyugodtan megbízhatnak, hiszen jól passzolnak a bézs, barna, terrakotta csempe padlóburkolatokhoz, a téglához vagy a natúr fa frontfelületekhez, de ugyanez elmondható a barna és a zöld tónusokról is.

Egy rengeteg tárgyat magába foglaló, esetleg könyvekkel teli enteriőr nyüzsgő, vibráló világába nem biztos, hogy hasonlóan nyüzsgő, vibráló kanapéhuzat vagy sötétítőfüggöny a telitalálat, ott az egyszínű textilfelületek kiegyensúlyozottabban hatnak. Arra a kérdésre pedig, hogy melyik legyen az az „egy” szín, elsősorban a bútorok karaktere, stílusa adhat helyes választ, hiszen egy neobarokk szalongarnitúra és egy high-tech acél-üveg kombinációjú berendezés is mást „visel” el. De még ilyen különbözőségek esetén sincsenek kőbe vésett szabályok, mert klasszikus vonalú székek is viselhetnek modern huzatot, a mai digitális technika divatba hozta például a képes bútorokat, ahol híres épületek vagy épp filmsztárok extravagáns fotói dekorálják a szövetet.

A textilválaszték egyébként elképesztően gazdag, így akár a világ legkiválóbb designerei és a hazai iparművészek legjava munkáiból válogathatunk, miként egyszerűbb anyagokból, szerényebb anyagi ráfordítással is hatásos varázslatokat vihetünk végbe a lakásban.

Mindig vegyük figyelembe az adott tér teljességét

Textilek vásárlásakor tartsuk szem előtt, hogy egy szobát kárpitozott felületek, függönyök, szőnyegek, díszpárnák összessége alkot, ahol minden elemnek illeszkednie kell a másikhoz. A színek, minták, anyagféleségek persze kombinálhatók, de a végeredménynek egységesnek kell lennie. Ez csak első pillantásra tűnik bonyolultnak, de megfelelő érzékkel, egy kis előkészítéssel inkább inspiráló a feladat. Jó kezdet néhány lakberendezési könyvet, magazint átlapozni, vagy az internet textiles oldalait meglátogatni. Nemcsak az ötletek miatt, hanem hogy a méretekről, mennyiségről és az árakról is pontosabb fogalmakat alkossunk. Összetettebb felújítási munkáknál természetesen úgy is képbe kerülnek majd a kárpitosok vagy a profi függönyvarrók, akiknek a tanácsait érdemes megszívlelni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.