BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkavállaló dömping indul Ausztriába

A vártnál nagyobb a kelet-európából érkező munkavállalók érdeklődése az ausztriai állások iránt. Az osztrák gazdaságkutató intézet, a Wifo becslése szerint csak 2011-ben 11500-16500 új munkavállaló érkezhet Ausztriába ezekből az országokból. A Tenkwalder online felmérése szerint azonban az érdeklődés ennél sokkal intenzívebb, elsősorban Csehországból, Magyarországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkezők remélnek jobb karrierlehetőségeket és fizetést az alpesi országban.

Áprilisban az említett négy országból mindössze 6629-en igényeltek munkavállalási engedélyt Ausztriában. Trenkwalder felmérésből az is kiderül, hogy az Ausztriába készülők jó része szakmájában aktív, most is dolgozik. Azoknak az aránya, akik majd a szakmájukban akarnak elhelyezkedni Szlovákiában a legmagasabb, 87 százalék, míg Magyarországon a legalacsonyabb, 82 százalék.

A megkérdezett országok munkavállalói közül sokan azt tervezik, hogy pusztán külföldi munkatapasztalatot szereznek, s idő múltával visszatérnek hazájukba. Csaknem minden második szlovák válaszadó ugyanakkor 5 éves vagy annál több időt szándékozik Ausztriában eltölteni, a többi nemzet tagjai ennél kevesebb időt dolgoznának ott. A mobilitási hajlandóságot tekintve a magyar válaszadók sereghatók – állapítja meg a felmérés.

A válaszadók ugyanakkor alig negyede változtatna lakóhelyet a munka érdekében. Nem véletlen tehát, hogy arra a kérdésre, hogy dolgozott-e már valamely más uniós tagállamban a magyarok 90 százaléka nemmel válaszolt. A helyzet csak árnyalatnyit jobb a szlovák dolgozók esetében, akiknek jó kétharmada kizárólag otthon vállalt munkát.

A Trenkwalder által megkérdezettek jórészt magasan képzett szakemberek, a csehek 40, a magyarok 51, a szlovákok 56 százaléka rendelkezik valamilyen felsőfokú diplomával, elsősorban kereskedelmi, mérnöki és IT végzettséggel. A német nyelvet pedig jó részük aktívan gyakorolja.

A válaszadók szerint a fő előnyt az jelenti számukra a munkaerőpiacon, hogy a végzettségük hiányszakmának számít, mindezek mellett kevesebbért is elvállalják a munkát, mint osztrák társaik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.