BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem adnánk ki a lakásunkat kínaiaknak, araboknak, és afrikaiaknak sem

A Tárki diszkriminációs kutatássorozatának részeként 2011 tavaszán arra kérte a felnőtt lakosságot, hogy képzeletbeli lakáskiadóként döntsenek arról, hogy kinek adnák bérbe lakásukat. A többség előnyben részesítette a női bérlőket a férfiakkal szemben és a határon túli magyarokat a „láthatóan más” külföldiekkel szemben – derül ki a Tárki legfrissebb kutatásából.

Hasonlóan a képzeletbeli munkáltatói kérdéshez, a magyarok több mint 80 százaléka a kárpátaljai illetve a vajdasági jelöltnek adná ki lakását, és csak elenyésző arányban választották bérlőként az arab, afrikai és kínai jelölteket. A „láthatóan más” külföldiek közül mind a férfiak, mind a nők a kenyai Abenát választották első helyen.

Nemenként vizsgálva az eltéréseket, azt látjuk, hogy a megkérdezettek általában a női lakásbérlőket részesítik előnyben, és ez az összefüggés a női válaszadók esetében fokozottan érvényesül: míg tíz női válaszadóból hét, addig tíz férfiból hat választott első helyen valamelyik női jelöltet.

A lakáskiadói preferenciákat további szempontok szerint vizsgálva, elmondható, hogy a fiatalok (18-29 évesek) az átlagosnál nagyobb arányban adnák ki a lakásukat „láthatóan más” külföldi nőnek (24% az átlagos 15%-kal szemben), az érettségizettek pedig a határon túli nőket részesítik előnyben (58% az átlagos 50%-kal szemben). A roma származásúak a „láthatóan más” külföldi nőknek (31% az átlagos 15%-kal szemben) és külföldi férfiaknak (16% az átlagos 5%-kal szemben) adnák ki lakásukat az átlagosnál nagyobb arányban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.