BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ócsa: a devizahitelesek mentése két és félmilliárdba került

Csaknem két és fél milliárd forintot költött eddig az állam az ócsai szociális lakópark felépítésére, ahová hamarosan beköltöznek az első lakók. A nyolcvanból azonban egyelőre mindössze húsz házba, mert hiába árvereztetnek el évente több ezer ingatlant a bankok, az állami segítségnek szigorú feltételei vannak.

Csaknem két évvel a szociális családiház-építési programról született kormánydöntés után június elejétől húsz, devizahitel-tartozása miatt otthontalanná vált család költözik be az ócsai lakóparkba. A bérlakásokat tizenöt kétgyermekes, három háromgyermekes és két négygyermekes családnak utalták ki, a családok zöme a fővárosból és Pest megyéből érkezik, vannak közöttük ócsaiak is. A beruházás első ütemében ugyanakkor összesen nyolcvan bérlakás épült, amelyek összesen ötven négyfős, húsz ötfős, valamint tíz hatfős családnak tudnának lakhatási lehetőséget biztosítani.

A pályázati feltételek azonban túlságosan szigorúnak bizonyultak ahhoz, hogy minden otthontalanná vált devizahiteles kaphasson még egy esélyt, pedig a bankok 2011 óta már csaknem 21 ezer lakást árverezhettek el. Az első határidőig, február 15-ig ugyan 588 család pályázott, közülük csak húszat találtak alkalmasnak. Azokat, akiknek az otthonát 2011. október 1-je és 2012. november 30-a között jelölték ki kényszerértékesítésre, az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor Budapesten és a megyei jogú városokban a 25 millió forintot, egyéb településeken a 20 millió forintot nem haladta meg, és van legalább egy 25 éven aluli, családipótlék-jogosult vagy a felsőoktatásban tanuló gyerekük.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az elvérzett pályázatok konkrétan ezen feltételek valamelyikének nem feleltek meg, ezért is módosítottak a feltételeket. Az május 10-i határidővel kiírt második pályázaton így már azok is indulhattak, akiket közmű-, közösköltség-tartozás miatt lakoltattak ki (ha banki jelzálogjog is volt a lakásukon), és egységesen 25 millió forintban határozták meg az elárverezett ingatlan értékhatárát.

A legutóbbi közlése szerint a második körben már csak 23 család jelentkezett, ugyanakkor az első kiírásban sikertelenül kandidáltak pályázatait is figyelembe veszik majd. Döntés június 21-ig várható, de – mint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál hangsúlyozták – ezzel nem zárul le a projekt, hiszen a rendelet alapján egészen az év végéig jelentkezhetnek a bajba jutott családok. Akiknek az idén, a bérelt ház nagyságától függően, 16800 és 21100 forint közötti bérleti díjat kell fizetniük. Ez azt jelenti, hogy az idén ebből még 2,5 millió forint bevétele sem származik az ingatlanokat üzemeltető Nemzeti Eszközkezelőnek, illetve a költségvetésnek.

Ugyanakkor, mint a Belügyminisztériumtól megtudtuk, a szociális családiház-építési program eddig 2,36 milliárd forintba került. Ez az összeg a nyolcvan ház felépítésének árát, a teljes infrastruktúrát és a közfoglalkoztatottak bérét is magában foglalta. Az elkészült közművezetékek ugyanakkor már az eredetileg tervezett 500 lakásra méretezettek.

Ócsának egyelőre megérte
Az ócsaiakat még a Tesco építése is jobban izgatta, mint hogy lakásukat vesztett devizahiteleseket költöztetnek a településre, az előbbi témában rendezett lakossági fórumon legalábbis jóval többen voltak, mint az utóbbin. Talán nem véletlenül: Alsópakony, ahol a szociális lakópark épül, ugyan Ócsához tartozik, de attól ugyanolyan távolságra, négy kilométerre található, mint a szomszéd település, Alsónémedi. A buszjárat sűrítéséről el is kezdik az egyeztetést, amint felmérik az újonnan beköltözők igényeit – mondta érdeklődésünkre a település polgármestere.


Bukodi Károly jelezte: az ócsaiak talán még nyernek is azzal, hogy a kormány a Pest megyei települést szemelte ki a bérlakásépítésre. Uniós támogatásból ugyan, de végre bölcsőde épülhet a városban, az év végéig kibővítik az óvodát, és nemrég 300 millió forintból felépült az egészségház. Az építkezésnek köszönhetően tudták felújítani a tíz éves szennyvíztisztítót is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.