BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Precíziós felújítás a Zeneakadémián

A Liszt Ferenc Zenemű­vészeti Egyetem központi épületének felújítását várhatóan 2013 tavaszán befejezi a Swietelsky Magyarország Kft. részvételével létrehozott konzorcium. A társaság számára fontos projekt is nagyban hozzájárul a legutóbbi év eredményéhez.

Terv szerint, a vállalásnak megfelelően halad a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felújítása, a jelenlegi állapot alapján 2013 tavaszán megtörténhet az átadása – tájékoztatta a Világgazdaságot Nemeshegyi Balázs, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. fő-építésvezetője. A szakember szerint egy műemlék épület felújítása mind műszakilag, mind történetileg érdekes munka, így a jelenlegi projekt esetében is nagy kihívás, hogy Budapest első vasbeton szerkezetes középületét a megépítése állapotában láthatjuk ismét a jelenlegi kor modern technikáinak és építőanyagainak használatával. „Izgalmas látni azt, hogy száz évvel ezelőtt hogyan építkeztek, és ezt most hogyan tudjuk megóvni és kiegészíteni” – tette hozzá a fő-építésvezető.

A kivitelezési szerződést 2011 augusztusában írta alá a Swietelsky Kft., a Laki Épületszobrász Zrt. és az Arcadom Zrt. alkotta konzorcium, az azóta eltelt időben újabb és újabb kihívásokkal találták szemben magukat az építők, a rendkívül komplex felújítás folyamata felgyorsult – hangsúlyozta a szakember.

A szerződés alapján a munka többek között a tartószerkezetek megerősítését, a teljes gépészeti és elektromos rendszer cseréjét érinti. Ezek mellett előírás még az épület kiemelkedő műemléki és iparművészeti értéket képviselő belső tereinek, épületszerkezeteinek, vasbeton tartószerkezeteinek megóvása, valamint ahol szükséges, el kell végezni azok restaurálását, javítását. A rekonstrukció érinti a könyvtárat is, amelynek értékes műemlék acél-üveg födémszerkezetet meg kell óvni.

A munka mindezeknek megfelelően az értékmentéssel kezdődött, majd a tartószerkezet feltárása következett ősztől. Januárban az új vasbeton szerkezetek építése folyt, ezt a fázist az alapok megerősítése előzte meg. Jelen pillanatban a rekonstrukció egyharmadával készült el a konzorcium. Az biztos, hogy mind költségben, mind a közreműködők számában egy ilyen jellegű felújítás nagyobb volumenű és összetettebb munka, mint egy hasonló, de zöldmezős beruházás – állítja Nemeshegyi Balázs.

„A rekonstrukció jelen szakaszát egy nagyon precíz sebészeti beavatkozáshoz lehetne hasonlítani, amely aprólékos értékmentéssel párosul” – mutatja be a projekt érzékenységét Lakatos Gergely, a megrendelő Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főmérnöke. „Egyértelműen nagy eredménynek nevezhető, hogy a projekt már túl van az épület alapjainak megerősítésén, ráadásul ezt a környék és a szomszédos házak lakóinak jelentősebb zavarása nélkül, szinte észrevétlenül tettük meg” – húzta alá.

A szakember elmondta, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem átfogó felújítási projektbe kezdett, amelynek csak az egyik pillére a központi épület megújítása. A másik a Wesselényi utcában található új oktatási egység kialakítása volt, amelyet már birtokba is vett az intézmény, a harmadik pedig a Zeneakadémia eszközbeszerzése lesz.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem központi épületének felújítása a Swietelsky csoport életében meghatározó munkának számít, így ez is hozzájárul a teljes magyarországi cégcsoport eredményéhez. Igaz, még nincs lezárva a csoport a 2011/2012-es gazdasági éve, de a vállalat által becsült adatok szerint éves árbevétele mintegy 58 milliárd forint lesz, ez visszaesést jelent az előző év 79 milliárdos teljesítményéhez képest. A cégcsoporton belü­­­li tevékenységek közül most a vasútépítés számít igazán kiemelkedő húzóágazatnak, de az elmondható, hogy hagyományosan a Swietelsky Magyarország Kft. adja a hazai árbevétel nagyjából 60 százalékát. Az elmúlt években a holding foglalkoztatottainak száma nagyjából állandó maradt, ugyanis amennyiben szükséges, időről időre átcsoportosítják a munkavállalókat az éppen dinamikusabban húzó divíziókhoz. A cégcsoport várható adózás utáni eredménye a március 31-én zárult pénzügyi évben 900 millió és egymilliárd forint között alakul.

A vállalat a magyar építőipar komoly, 2010-ben tapasztalt 9 százalékos visszaesése ellenére 22 százalékkal, 226,5 millió euróra növelte szerződéses állományát a már lezárt 2010/2011-es évben. A statisztikákból az is kiderül, hogy az osztrák központú, tizenegy országban jelen lévő hazai egység 16 százalékkal vette ki részét a teljes csoport teljesítményéből.

A vállalat szerint Csehországban és Magyarországon további lassulásra lehet felkészülni az építőiparban a jelenlegi pénzügyi évben, ugyanis az állami költségvetés megszorító intézkedéseit nem ellensúlyozzák teljes mértékben a magánberuházások. Ennek megfelelően a cégcsoportnál a pár napja kezdődött pénzügyi évben stabilitást várnak, és a tavalyi teljesítmény szinten tartását.

A teljes Swietelsky csoport eredményéről kiderült, hogy a 2010/2011-es évet 1,328 milliárd euró árbevétellel zárták, ez körülbelül 6 százalékkal múlta felül a 2009/2010-es évben elkönyvelt 1,203 milliárdos bevételt.

A Swietelsky cégcsoport

– Swietelsky Magyarország Kft.

– Swietelsky Vasúttechnika Kft.

– Swietelsky Építő Kft.

– GKS Kft.

– egyéb projektcégek

Forrás: cégközlés

– Swietelsky Vasúttechnika Kft.

– Swietelsky Építő Kft.

– GKS Kft.

– egyéb projektcégek

Forrás: cégközlés-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.