BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraéled a magyar golf

Európa legfiatalabb golfozói versengenek Balatonudvariban július 18-tól. Hazánk másodszor rendez junior Eb-t.

Nemzetközi versenyek, jó pályák és utánpótlás-fejlesztés. Ezekkel igyekszik ledolgozni a golfszakma a sportág több évtizedes lemaradását. A szakemberek hisznek benne, hogy a magyar golf visszanyeri régi fényét.


Három alkalomra nyerte el hazánk 2010-től a European Young Masters rendezésének jogát az Európai Golfszövetségtől (EGA). A versenynek az idén ismét a Royal Balaton Golf & Yacht Club ad otthont. A 16 éven aluliak Európa-bajnokságának lebonyolításában a Magyar Golf Szövetség is tevékeny részt vállal. A verseny július 18–24. között lesz Balatonudvariban.

„Tavaly nagy sikerrel bonyolítottuk le az első versenyt, s az idén is a mi pályánk kapta a rendezés jogát – mondta lapunknak Sarlós Tibor, a Royal Balaton Golf & Yacht Club elnöke. – Balatonudvari több szempontból alkalmas a verseny megrendezésére: egyrészt az EGA szakemberei a legjobb húsz európai pálya között tartanak minket számon, de egy ilyen rendezvény esetében a kapcsolódó szolgáltatások is sokat nyomnak a latban. Ez itt a Balatont és a balatonfüredi infrastruktúrát jelenti.”

A legfiatalabb korosztály versenyén 30 ország 120 tehetséges golfozóját látja vendégül a balatonfüredi Anna Grand Hotel, a Flamingó és a Silver Resort Hotel, valamint a Hotel Club Tihany. A program hivatalos megnyitója június 20-án lesz a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában. A megnyitót követően a Magyar Golf Szövetség a sportág hazai történetének 100. évfordulója alkalmából ünnepi vacsorán látja vendégül a részt vevő országok hivatalos képviselőit. Itt lesz többek között Gonzaga Escauriaza és Antti Peltoniemi, az EGA jelenlegi, illetve jövőbeli elnöke, valamint az R&A képviselői, Pierre Bechmann és dr. Omar Malik. Érkezésük sportdiplomáciai jelentőségű, és jelzi, hogy a verseny milyen fontos szerepet tölt be az európai golféletben.

„Húszmillió forintos költségvetéssel rendezzük meg a European Young Masters versenyt – tudtuk meg Sugár Andrástól, a Magyar Golf Szövetség elnökétől. – Ebből fedezzük többek között a pályahasználati díjat és a versenyzők ellátását. Reméljük, hogy az idei verseny is a tavalyihoz hasonló sikerrel zárul, és a résztvevők elviszik jó hírünket Európa más országaiba.”

A fiatal versenyzők bemutatkozása a hazai golféletre is jó hatással lehet. A szövetség – állami támogatás nélkül – elindította juniorprogramját. Reményeik szerint szeptembertől azok az iskolák is bekapcsolódnak ebbe, amelyek 20 kilométeres körzetében van golfpálya. Balatonudvari már megtette az első lépéseket: legutóbb 460 környékbeli gyermeket csábítottak ki a pályára, akik közül negyvenen ma is forgatják az ütőt. Ráadásul a sportág bekerült az olimpia programjába, 2016-ban, Rio de Janeiróban már ott lesznek a legtehetségesebb versenyzők.

A következő évek Sugár András szerint is a felkészülés jegyében telnek. A nagy kérdés azonban még mindig az, hogyan szerettessék meg a fiatalokkal ezt az egyelőre kevesek által ismert, ugyanakkor szép sportot. „Vannak tehetséges fiataljaink, akik ott lehetnek Rióban. De ehhez rengeteg erőfeszítésre van szükség a szövetség és persze a hazai klubok részéről. Évente 5-7 millió forinttal támogatja a szövetség azokat a klubokat, amelyek maguk is kiveszik a részüket az utánpótlás-nevelésből. Tavaly már 225 gyermek vett részt a Junior Touron, ezt a számot szeretnénk feltornázni ezerre. El kell érni, hogy a golf olyan sport legyen, mint a síelés, a tenisz, a vitorlázás vagy a lovaglás, és a társadalom is elfogadja. Az ötvenes évek utáni kényszerszünet azonban megnehezíti a feladatunkat, de reményeim szerint rövidesen a társadalom is elfogadja ezt a sportágat, s lekerül róla a »felső tízezer szórakozása« bélyeg.”

A szövetség elnöke szerint hatalmas lehetőségek rejlenek a golfban és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokban is. „A tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságról például cikksorozatban számolt be a német sajtó, ez nemcsak a magyar golfnak, hanem Magyarországnak is jó reklám volt. De a golfot »csomagban« kell értékesíteni, együtt a lovaglással, a vitorlázással, a tenisszel, a vadászattal és a kultúrával – mondja Sugár András. – A golfozók ugyanis aktívabbak, többet és több helyen költenek, mint a wellnesshotelekben lazító vendégek, ezért a »golfturisták« a hazai idegenforgalom fellendítésében is komoly szerepet játszhatnak.”

Út a profikhoz

Az EGA a kelet-közép-európai térség golféletének felpezsdítését tűzte ki célul, ezért kapta meg Magyarország az European Young Masters rendezésének a jogát. Noha a magyar pályák mindegyike megfelel az elvárásoknak, a versenyre kettő – a balatonudvari és az alcsútdobozi – alkalmas.

A választás azért esett a Royal Balaton Golf & Yacht Clubra, mert ez az egyik legnehezebb és a legnagyobb kihívásokat tartogató pálya. Márpedig a nemzetközi megmérettetésre készülő fiatal versenyzőknek erre van szükségük ahhoz, hogy megválthassák belépőjüket a profi golf világába. Aki itt eredményes,

azt máshol sem érhetik nagy meglepetések.

Hazánk másodszor rendez junior Eb-t. Árvay N. Tivadar Út a profikhoz Az EGA a kelet-közép-európai térség golféletének felpezsdítését tűzte ki célul, ezért kapta meg Magyarország az European Young Masters rendezésének a jogát. Noha a magyar pályák mindegyike megfelel az elvárásoknak, a versenyre kettő – a balatonudvari és az alcsútdobozi – alkalmas.

A választás azért esett a Royal Balaton Golf & Yacht Clubra, mert ez az egyik legnehezebb és a legnagyobb kihívásokat tartogató pálya. Márpedig a nemzetközi megmérettetésre készülő fiatal versenyzőknek erre van szükségük ahhoz, hogy megválthassák belépőjüket a profi golf világába. Aki itt eredményes,

azt máshol sem érhetik nagy meglepetések.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.