BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna: Az oszlatásért felelős hivatalnok lett az elnöki hivatal vezetője

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken kinevezte az elnöki hivatal élére Andrij Kljujevet, aki az ellenzék szerint tavaly novemberben utasítást adott a kijevi EU-párti diáktüntetés brutális rendőri szétoszlatására.

Klujev eddig a befolyásos kormányhivatalnak, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak a vezetői tisztét töltötte be. Az ellenzék nemtetszése ellenére tagja lett annak a kormányzati küldöttségnek, amely a politikai válság rendezését célzó tárgyalásokon vett részt a héten.

Ukrán médiaforrások szerint az államfőhöz hasonlóan donyecki származású politikus, oligarcha - akinek főként a villamosenergia-szektorban vannak érdekeltségei - régóta Janukovics közvetlen környezetéhez tartozik, és szoros politikai, üzleti kapcsolatban áll Mikola Azarov miniszterelnökkel. Háromszor töltötte be a miniszerelnök-helyettesi tisztet, 2003-ban, 2006-ban és 2010-ben.

Egyes források a kormányzó Régiók Pártja első számú stratégájának tartják. Befolyásos tagja Janukovics elnök háttércsapatának, főként gazdaságpolitikai kérdésekben.

Elődjét, Szerhij Ljovicskint a múlt héten menesztette az elnöki hivatal éléről az államfő, és tanácsadójának nevezte ki. Ljovicskin még tavaly benyújtotta felmondását a kijevi EU-párti tüntetések kezdete után, de akkor Janukovics nem fogadta el azt. Ljovicskin Dmitro Firtas földgáz-kereskedelmi és vegyipari érdekeltségekkel bíró ukrán oligarcha üzletfele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.