BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német bankszövetség az amerikai szigort bírálja

Németország és Nagy-Britannia magánbankjai védekeznek az Egyesült Államokban működő külföldi pénzintézetekre vonatkozó szigorúbb tőkeelőírások ellen - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

"Az amerikai bankokkal folyó globális versenyben ezek az új  követelmények egyértelműen hátrányba szorítást jelentenek" - közölte a német bankszövetség (BdB). A FED-hez intézett levelében a BdB kifejtette a tervezett szigorításokkal szemben táplált kétségeit.

Elvileg jó dolog, hogy a jegybank a külföldi bankok stabilitását is erősíteni akarja - hangoztatta Michael KIemmer, a BdB főtitkára. "Mindenesetre az a kiindulás, hogy erről kvázi egyedül kiván gondoskodni, rendkívül problematikus". Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy más országok követni fogják a példát, és ezzel megkérdőjeleződik a felügyelő hatóságok nemzetközi együttműködése. A brit bankok érdekvédelmi szervezete, a British Bankers'' Association (BBA) is azonos véleményen van. A külföldi bankok részére tervezett követelmények szigorúbbak, mint az új Bázel-III. szabályok - panaszolta a brit bankszövetség. "A javaslatok a bankfelügyelet további fragmentálásához vezethetnek" - figyelmeztetett a BBA.

Az Európai Bizottság is bírálta az amerikai jegybank szándékait.  A mindenekelőtt Daniel Tarullo, a FED kormányzója által szorgalmazott tervek ugyanis azt irányozzák elő, hogy az Egyesült Államokban múködő bankoknak a jövőben ugyanannyi tőkét kell tartaniuk, mint az amerikai pénzintézeteknek. Ez különösen erősen sújtaná az olyan bankokat, mint a Deutsche Bank, amely különösen erős jelenléttel bír az USA-ban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.