BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A végtörlesztés káros hatásait ismerhette a kormányzat

Problémák Az Átlátszó.hu portál megszerezte azt a tanulmányt, és honlapján publikálta is, amelyet a kormány számára 2011 szeptemberében készített a Közpolitikai Kutatások Intézete. A tanulmány szerzői szerint a végtörlesztés az uniós és a magyar jogba is illeszkedik, csökkenhet általa az ország devizakitettsége és tisztulhat a bankrendszer, de kedvezőtlen hatások is vannak szép számmal.

A tanulmány szerint a tehetősebbek járnak jobban a végtörlesztéssel, becslésük szerint 10 és 20 százalék között lehet azoknak a családoknak aránya, amelyek megfelelően jómódúak ahhoz, hogy saját megtakarításból és/vagy rokonoktól, barátoktól származó kölcsönökből képesek lehetnek törleszteni a teljes adósságukat.

A végtörlesztéssel kapcsolatos intézkedések a tanulmány szerint csökkenthetik a külföldi befektetők szemében a magyar gazdaságirányítás iránti bizalmat, ami tartós tőkekivonást eredményezhet, és az államadósság finanszírozása is megdrágulhat, ami a költségvetést súlyosan megterhelheti.

Számottevő veszélyforrás, hogy a jelentős devizahitel-állománnyal rendelkező pénzintézetek tőkehelyzete megrendülhet, mert az intézkedés értelemszerűen nagy volumenű banki veszteségleírásokat indukál. A kevésbé tőkeerős bankok egy része akár csődbe is mehet, de a fennmaradók esetében is valószínű, hogy a romló tőkehelyzetük miatt kénytelenek csökkenteni az egyébként is alacsony hitelezési aktivitásukat.

A hitelszűke és a veszteségessé váló pénzintézetek egy részének esetleges kivonulása a magyar piacról hosszú ideig fékezheti a gazdasági növekedést. A forint is gyengülhet, ez azokat a háztartásokat, amelyek rossz anyagi helyzetben vannak még nehezebb helyzetbe hozhatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.