BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iráni lépés hatott: csúcson az olajár

Hétfőn nyolchavi csúcsra drágult a kőolaj: az északi-tengeri Brent ára meghaladta a hordónként 121 dollárt, ennyibe tavaly júniusban került utoljára az Európában mérvadónak számító olajfajta.

A drágulás fő oka, hogy Irán vasárnap leállította brit és francia vállalatoknak szánt kőolaj szállítását, holott az európai olajembargó csak idén nyáron lép életbe. Hozzájárult az emelkedéshez az is, hogy a kínai jegybank hétfőn gazdaságösztönző célú intézkedéseket jelentett be, és elérhető közelségbe került a második görög segélycsomagról szóló megállapodás is.

Ilyen körülmények között megnőtt a befektetők étvágya a kockázatosabb befektetési lehetőségek iránt, mert bíznak a gazdasági fellendülésben.A nyugati féltekén irányadó amerikai WTI olajfajta ára hétfőn délelőtt közel két dolláros drágulással majdnem 105 dollárba került.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.