BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budai saját szavaira cáfol rá dinnyeügyben

Budai Gyula szerint nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta: csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak. Mint mondta, az üzletláncokkal történt megbeszélésen „árakról nem is volt szó”. Hozzátette: a Gazdasági Versenyhivatal az ügyben nem vizsgálódik, csak adatokat kért be az üzletláncoktól.

Beszélt arról is, hogy az akció részeként elkezdték a nagybani piac megtisztítását a viszonteladóktól, akik áron alul vásárolják fel a termékeket a magyar termelőktől, és átcsomagolt külföldi terméket értékesítenek magyarként. Az almánál is ugyanolyan promóciót folytatnak majd, mint a dinnyénél – tette hozzá.

Hétfőn a Népszabadság azt írta, Budai Gyula egy pénteki algyői lakossági fórumon beismerte, hogy a magyar termelők érdekében kartelleztek. „A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?” – mondta a lap szerint az államtitkár. Közben egy videofelvétel is nyilvánosságra került, ami a Népszabadság verzióját támasztja alá. „Megmondtuk az áruházláncoknak, mennyiért kell adni a dinnyét. És akkor mi a probléma?” – mondja a felvételen Budai.

A versenyhivatal szabadságolásokra hivatkozva még nem nyilatkozott az ügyről.

A CBA üzletlánc júliusban azt közölte: a tárca nem mondta meg, mennyiért kell árulni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.