BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbukják a plusz hárommilliárdot a patikusok

Amit nyertek a vámon, elveszíthetik a réven a gyógyszertárak: hiába csoportosítottak át hozzájuk egy augusztus elsejei jogszabály-módosítással mintegy 3 milliárd forintnyi árréstömeget a nagykereskedőktől, ez utóbbiak most megvonják azoknak a kedvezményeknek egy jó részét, amit eddig a patikusoknak adtak.

A három nagy cég – a Phoenix, a Hungaropharma és a Teva – éves szinten átadott engedménye eddig elérte a 10 milliárd forintot, ami nagyobb volt az egész gyógyszer-kiskereskedelmi szektor 2010-es 7,5 milliárd forintos eredményénél. A nagykereskedők most ezt voltak kénytelenek csökkenteni, értesüléseink szerint az engedmények egyharmadát szándékoztak megvonni, ez azonban nem teljesült teljes egészében.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szerint míg korábban 700 patika volt kilátástalan helyzetben, ma 1200. A szövetség szerint néhány kispatikán kívül félezer patikát rendkívül hátrányosan érintett a kereskedelmi szerződések módosítása. Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke ugyanakkor azt mondta, a kis vidéki gyógyszertáraknál pozitív lesz az egyenleg. Ők ugyanis nem rendeltek nagy tételben, így nem kaptak engedményeket. Ezek azonban az árréstöbbletből alig részesednek, náluk nem csak kevesebb, de többségében olcsóbb gyógyszer is fogy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.