BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezni kezdett az acélpiac

Az európai adósságválság által sújtott acélpiac az év második felében ébredezhet, jövőre pedig erősödhet is, főként az oroszországi és a kínai keresletnek köszönhetően a Világ Acélszövetségének (WSA) várakozásai szerint. Az EU (27) 139 millió tonnás, idei acéligénye azonban még elmarad a tavalyi 140 milliótól, jövőre viszont már beindul a bővülés: 144 millió tonnás felhasználás várható, ami 3,3 százalékos növekedést takar. 2014-ben nőni fog az EU-n kívüli európai országok együttes acélkereslete is.

2014-re világviszonylatban 1,5 milliárd tonnát jósol az acélszövetség, 87 millióval nagyobbat a 2012-esnél. A növekményből egyedül Kínára 40 millió tonna jut.

Mindez igen jó hír a gyártóknak, hiszen tavaly 6,5 százalékkal kevesebb acél fogyott világszerte, mint egy évvel korábban. Ezen belül Európában még nagyobb, 9,3 százalékos volt a csökkenés, főként a 18 százalékos visszaesést mutató Olaszország és Spanyolország miatt.

A szervezet adatai szerint ez év januárjában Magyarországon 78, februárjában 37 ezer tonna acélt állítottak elő, míg az egy évvel korábbi mennyiség 146 ezer, illetve 124 ezer tonna volt. A legalacsonyabb havi tétel – a decemberi – is 108 ezer tonna volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.