BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinyitják a pénzcsapokat, kétezer dollárig száguldhat az arany

Rég látott optimizmus lett úrrá az elmúlt hetekben az arany piacán. Az arany árfolyama hosszú hónapokon át a pálya szélére szorulva tengette mindennapjait, mígnem a jegybanki intézkedések hatására ismét a figyelem középpontjába került – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az egyre valószínűbbé váló jegybanki élénkítések hatására a Goldman Sachs vezető nyersanyagpiaci elemzője, Jeffrey Currie még a hónap elején egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy a pénzcsapok megnyitása „döntő befolyással lenne az aranyár fokozott emelkedésére”. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjának akkori hivatalos álláspontja szerint a jegybankok mérlegfőösszegének várható bővülése eredményeként az év végéig 1.840 dollárig is emelkedhet egy uncia színarany árfolyama.

2.000 dollárra várja hat havi időtávon az arany árfolyamát a Bank of America (BofA) Merrill Lynch. Továbbá a Fed „könnyű pénz” politikájára való reakcióként 24 hónap távlatában elérhető lehet a bank véleménye szerint a 2.400 dollár is. Az új célárfolyam arra a várakozásra épül, hogy az amerikai jegybank 2014 végéig fogja fenntartani a QE3 intézkedéscsomagot és az Operation Twist névre keresztelt kötvénycsere-program is átnyúlik majd még a jövő évre.

Ennél is tovább megy ugyanakkor a BofA egyik elemzője, Stephen Suttmeier, aki egy a pénzintézet ügyfeleihez eljuttatott ajánlásában technikai érvekkel támasztja alá a szerinte várható aranyár-emelkedést. Miután az arany jegyzése elhagyta az egy éve csökkenő trendcsatornát és ezzel lezárult a korábbi korrekciós szakasz, most az 1.800 és 1.925 dollár közötti ellenállások célba vételére kell számítani. Véleménye szerint hosszabb távon, 2014 elejéig, pedig még akár a 3.000 dollár is elérhetővé válhat. Két másik kollégája egy sajtónyilatkozatban még ennél is távolabbra próbál tekinteni a jövőbe, és ez alapján az unciánként 3.000 és 5.000 dollár közötti tartományt is elérhetőnek tartja.

Érdekes párhuzamot von a Citigroup elemzője Tom Fitzpatrick, aki az aranyár mostani alakulását és a 2007-es év grafikonképét szintén egy ügyfeleknek szánt tájékoztatóban hasonlítja össze. Érvelése szerint, amikor 2007-ben az árfolyam végül sikerrel vette már a hosszabb ideje előtte tornyosuló akadályt, egy fél éven belül 60 százalékot emelkedett, és a konszolidációra is csak az áttörés felett 50 százalékkal került sor. Amennyiben most is valami hasonló történne, akkor az uncia ára 2013 első negyedévének végére 2.450-2.500 dollárra erősödhetne

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.