BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan nő az olajfogyasztás

Rontott a világ idei olajkeresletének növekedésére vonatkozó várakozásán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet tegnap közölt legújabb becslése szerint az idén napi 90,6 millió hordó lesz a világ olajkereslete. Ez 0,9 százalékkal – napi 785 ezer hordóval – haladja meg a múlt évit, ugyanakkor napi 80 ezer hordóval kisebb az IEA előző előrejelzésénél. Az IEA idén eddig negyedszer rontott a világ olajkeresletét jelző prognózisán. Az év elején még azzal számolt, hogy idén napi 90,8 millió hordó lesz a világ olajkereslete. A párizsi székhelyű szervezet várakozása szerint Kína idei olajkereslete 3,8 százalékkal nő tavalyhoz képest az eddig várt 3,9 százalékos bővülés helyett.

A szervezet szerint emellett globális olajtermék-túlkínálatra lehet számítani új ázsiai és közel-keleti finomítók üzembe állítása miatt, amelyek kiszoríthatják az iparosodott országok kevésbé versenyképes finomítóit a világpiacról. Az IEA szerint 2013-tól 2018-ig a globális kereslet egytizedével, napi 9,5 millió hordóval növekszik majd az olajtermékek kínálata a világpiacon, jóval nagyobb ütemben a nyersolaj-termelési kapacitás és a kereslet növekedésénél. „Miközben az európai gazdasági nehézségek mély nyomot hagytak az olajtermék-keresleten, a jelek szerint már a gazdasági növekedéssel párhuzamosan a kínai kereslet növekedési üteme is lassul” – fogalmaz a jelentés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.