BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrántotta az aranyat a ciprusi "bankpánik"

Február vége óta nem látott magasságba, 1600 dollár fölé küldte az arany unciánkénti árát hétfőn a ciprusi bankbetét-tizedelés híre.

Az arany jegyzése (áprilisi szállításra) 1606 dollár/uncia fölött is megfordult hétfőn, miután a ciprusi bankbetétek egyszeri különadójának híre a biztonságosabb eszközök felé terelte a befektetőket. „Az eurózóna adósságválságának messze nincs még vége, extrém időket élünk” – idézi a MarketWatch Julian Phillipset, a GoldForecaster.com alapítóját.

„Az arany profitálhat abból, hogy a betéteket már nem tekintik a legmesszebbmenőkig biztonságos eszköznek, a jelenlegi piaci helyzetben erős kereslet támadhat a piacon – vélik a Commerzbank elemzői. Az arany ára a HSBC szakemberei szerint is emelkedni fog, ami részben a legnagyobb jegybankok által követett laza monetáris politikának, részben a geopolitikai feszültségeknek, részben a „devizaháborúnak” köszönhető. Igaz ugyan, hogy a londoni központú óriásbank is lerontotta az idei és a jövő évi átlagárra korábban kiadott prognózisát, a 2013-ast 1760 dollárról 1700 dollárra, a 2014-est 1775 dollárról 1720 dollárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.