BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 400 tonna aranyat adott el az IMF

Az arany ára a negyedik egymást követő napon emelkedett, többek között annak hatására, hogy Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékesítette tartalékainak egy részét.

Az IMF a 2009 szeptemberében kezdődött programja keretében legutóbb 403,3 tonna aranyat adott el tartalékaiból. A teljes eladott mennyiség a globális bányakínálat mintegy 15 százalékát jelenti a GFMS Ltd. londoni kutatószervezet adatai szerint.

Az IMF aranyának több mint a felét India, Sri Lanka, Mauritius és Banglades központi bankjai vásárolták meg. Az azonnali szállítású arany ára Londonban unciánként 3,07 dollárral 1388,67 dollárra emelkedett. Az árfolyam idén 27 százalékkal emelkedett, a csúcsot december 7-én érte el, 1431,25 dollár/uncia szinttel.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint elsősorban az IMF eladása mozgathatta a piacokat, az eurózóna bankjai az utóbbi időkben nem kezdeményeztek jelentős aranyeladásokat.

Az arany az előző héthez hasonlóan csekély forgalom mellett ismét enyhe mínusszal zárta az elmúlt kereskedési hetet. Holott a december szezonálisan erős az aranypiacon, az év utolsó hónapja eddig nem hozott érdemi előrelépést az árfolyamokban. A hónap második felében láthatunk azonban még fellángolást, hiszen a fundamentális árfolyambefolyásoló tényezők továbbra is kedvező képet mutatnak az Aranypiac.hu szerint.

Írország és Portugália adóssággondjai, valamint a bizonytalan európai válságkezelés miatt közép- és hosszútávon emelkedő aranyárfolyamra lehet számítani. Ugyanakkor rövidtávon elképzelhető egy technikailag most még az 1 350, sőt az 1 330 dolláros unciánkénti árszintekig visszakorrigáló kurzus is.

Tartós árfolyamgyengeség mindazonáltal azért nem tűnik valószínűnek, mert a brüsszeli csúcson most hozott intézkedések erőtlennek hatnak a jövő évben várhatóan még fokozódó európai adósságproblematikával szemben

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.