BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tuti befektetés, Kadhafinak köszönhetően

A fémek, az agrártermékek, az üzemanyagok árának alakulása már a harmadik egymást követő hónapban túlszárnyalja a részvényekét, kötvényekét és a dollárét - ez a leghosszabb nyerő sorozat 2004 óta.

A S&P GSCI index, amely 24 nyersanyagot tömörít, idén februárban 3,8 százalékkal emelkedett, és a növekedés már a hatodik egymást követő hónap óta tart.  Ugyanakkor az MSCI globális index, amely 45 ország vezető részvényeit méri, 3 százalékos hozamot mutatott. Eközben a vállalati és államkötvények kurzusa 0,13 százalékkal nőtt február 25-ig, a Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Indexe szerint.

A Bloomberg szerint jól látható, hogy az árupiac volt a nyerő eddig az évben. Utoljára 2008 júniusában győzte le az árupiac az értékpapírokat, a kötvényeket és a dollárt is, ilyen hosszú emelkedő trendet pedig 2004 óta nem mértek.

Ennek egyik oka, hogy a globális növekedés gyorsulása szeptember óta felnyomta a nyersanyagok árait, és az áremelkedés felgyorsult, amikor a felkelések megdöntötték Egyiptom és Tunézia vezetőit és megingatták Kadhafi líbiai elnök uralmát. Eközben a feltörekvő gazdaságokban a központi bankok emelik a kamatlábakat és szigorítják a tartalékképzést a bankoknál, az infláció letörése érdekében.

"A nyersanyagáraknak ez az emelkedése megdöbbentő"- hangoztatta Kevin Rendino, a New York-i székhelyű BlackRock Inc. monetáris menedzsere, ami 3,45 ezer milliárd dollárt felügyel. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az olaj piacán tényleges kereslet mutatkozik Az olaj ára 2008 szeptembere óta nem látott csúcsra kúszott fel februárban, és az elemzők szerint a trend folytatódhat, ha a líbiai helyzet nem rendeződik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.