BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adósságválság miatt szertefoszlott az európai álom

Európa korábban arról álmodott, hogy az euró lesz az új világvaluta, vagyis a dollár konkurense. Ám az adósságválság óta a közös európai fizetőeszköz veszít jelentőségéből.

Az Európai Központi Bank tanulmánya szerint az adósságválság kitörése óta az euró veszít jelentőségéből - írja Handelsblatt, a német üzleti körök lapja. Az EKB a világ valutatartalékait vizsgálta, nevezetesen azt, hogy a központi bankok mely valutákban tartják a legtöbb pénzt.

Ezek az adatok ugyanis az erőviszonyokat tükrözik az egyes valuták között. Az EKB adatai szerint - mutat rá a Handelsblatt - 2012-ben az amerikai dollár volt az egyes számú valuta. A globális valutatartalékoknak ugyanis 61,9 százalékát tartották dollárban. Az euró aránya 23,9 százalék volt, a brit fonté 4 százalék, a jüané pedig 3,9 százalék. A többi valuták aránya együttvéve több mint 6 százalék volt, ami viszonylag még mindig kevés, bár ennyi még sohasem volt.

A Handelsblatt arra is rámutatott, hogy az euró részaránya az elmúlt években folyton csökkent, 2010-ben a globális valutatartalékokban még 25,8 százalék volt, két évvel később már közel 2 százalékponttal kevesebb. Az adósságválság óta pedig az euró olyan szintre süllyedt, mint amelyen már 2000-ben volt. Szakértők egyetértenek abban, hogy az adósságválság ártott az eurónak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.