BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyémánt lehet az új arany

A gyémántkitermelő cégek profitja ugyan csökken, és ETF-ek sem fektetnek a drágakőbe, de nem kizárt, hogy a menedéket kereső befektetők ezt az eszközt is keresni kezdik

Csupán feleakkora lett a De Beers idei első félévi profitja, mint egy évvel korábban, miután a kereskedők a kereslet visszaesésétől tartva kevesebbet vásároltak tőle – írja a Conclude Daily Gold elemzésében. Mivel az aranytól eltérően nincsenek gyémántba fektető alapok, effajta külső segítségben sem reménykedhettek a kitermelők.

Ám nem kizárt, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik, hiszen a világgazdasági problémák a gyémánt iránt is felkelhetik a menedéket kereső befektetők figyelmét. Ebben bízik az orosz kormány is, mely már évek óta futtatja Alrosa nevű cégét. Ráadásul a világ gyémántkészletei kifogyhatatlannak tűnnek. Szibériában például ősszel egy meteor becsapódása révén 35 millió évvel ezelőtt keletkezett óriás kráter alatt karát ezermilliárdokat rejtő gyémántmezőre bukkantak. Szakértők hangsúlyozzák, hogy az ott talált, a normálisnál kétszer keményebb gyémántok ipari hasznosításra, s nem ékszergyártásra alkalmasak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.