BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Sikoly legyőzte Picassót

Megdőlt a művészeti aukciók világrekordja: a csúcstartó már nem Picasso, hanem a norvég Edvard Munch, akinek emblematikus alkotása, a Sikoly 119,9 millió dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén szerdán.

Az aukción, csakúgy mint a nagy vetélytárs, a Christie''s egy nappal korábbi árverésén, számos további kitűnő eredmény született, igazolva, hogy a csúcsművek kategóriájában változatlanul élénk a kereslet.

Munch emblematikus Sikolyának egyik változata - a négy közül az egyetlen, amelyik nem egy norvég közgyűjtemény tulajdona. A képre az aukciósház nem adott előzetes hivatalos becsértéket, de több nyilatkozatuk jelezte, igaz, nagyon óvatosan, hogy a műtől a szinte napra pontosan két évvel korábban felállított, jutalékkal együtt 106,5 millió dolláros Picasso-világrekord megdőlését várták.

A Sikoly igazolta a várakozást; közel negyedórás licitcsata után a kalapács 107 millió dollárnál koppant, azaz az egyelőre ismeretlen új tulajdonos jutalékkal együtt 119,9 millió dollárt fizetett érte. Az árverésen a 76 tétel százaléka kelt el, együttesen 330,6 millió dollárért, ami ugyancsak rekord a cég impresszionista és modern aukcióinak kategóriájában.

Picasso itt is jól szerepelt, fotelben ülő nőt ábrázoló 1941-es festményéért például 29,2 millió dollárt adtak. Dali szürrealista tájképe 16,3 milliót ért ezen az estén, ami a spanyol mester által eddig elért második legmagasabb ár. Constantin Brancusi 1911-es Prometheus-a 12,7 millióért kelt el; eddigi tulajdonosa 1999-ben a Christie''s-nél 1,2 milliót adott érte, azaz igen jó üzletet csinált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.