BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év legjobb befektetési alapjai

Az idén kifejezetten jól jártak a befektetési alapok befektetői. Szépen lehetett keresni a kötvényalapokkal, de a részvényalapok között is voltak nagyon jók. Az év slágerének számító abszolút hozamú alapok vegyesen teljesítettek

Ez az esztendő nem sikerült rosszul a befektetési alapoknak. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint novemberben is folytatódott az alapok vagyongyarapodása, a hónap végén már 3337 milliárd forint volt a konstrukciókban, ami éves csúcsot jelent. A konstrukciók tőkét is vonzottak az év során, és sok alap a hozamok terén is kiemelkedő évet zárt.

Az egyik sikertermék az idén a hosszú kötvényalap volt. A lakossági befektetők viszonylag ingadozó árfolyama miatt ezt az alaptípust ugyan annyira nem kedvelik, 2012-ben viszont nagyon szépen kereshettek volna ezzel a befektetéssel. A legmagasabb hozamot január eleje óta az Erste XL kötvényalapja érte el, a nyeresége megközelíti a 29 százalékot, az ezüstérmes lapzártánkig az Aegon belföldi kötvényalapja volt szoros versenyben a bronzérmes concorde-os alappal. Jellemző volt erre az alapkategóriára, hogy még a legrosszabbul teljesítő hazai kötvényalapok is legalább 15 százalék körüli hozamot értek el az év eleje óta.

A részvényalapok döntő többsége is pozitív hozammal zárhatja az idei évet, szűk két héttel az év vége előtt ugyanis alapok mindössze 10 százaléka áll mínuszban. A legmagasabb hozam ebben az évben a török részvénypiacon befektető alapoktól várható, az abszolút győztes az OTP euróban denominált török részvényalapja, csaknem 60 százalékos hozamával, a forintos török részvényalapok versenyében fej fej mellett állnak az OTP és az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő konstrukciói 45 százalékot meghaladó hozamokkal.

Bár a török alapokat az idén nem lehetett megverni, azért más földrajzi régiók részvényalapjaival is el lehetett érni komolyabb nyereséget. A közép-európai részvényalapok például várhatóan nem zárnak rossz évet, ezekkel is el lehetett érni akár 15–20 százalékos hozamokat is, főleg akkor, ha euróban denominált alapot választott a befektető. Az Aegon eurós közép-európai részvényalapja például több mint 23 százalékot szedett magára az év eleje óta.

Az év slágertermékének számító abszolút hozamú alapok között is akadtak olyanok, amelyeknek szépen emelkedett az árfolyama az esztendő folyamán. A hozamversenyben eddig az OTP sikeralapja, a Supra áll az élen, csaknem 30 százalékos teljesítményével. A második és harmadik helyen eurós alapok állnak, ezek közül az egyik a szintén OTP-s Új Európa, a másik a Dialóg származtatott devizaalapja 17-18 százalék körüli hozamokkal. A forintban denominált abszolút hozamú alapok közül a Supra után az Aegon alapjai érték el a legmagasabb hozamokat. A MonexMaxx csaknem 17, a Smart Money 16, az Alfa csaknem 14 százalékos hozamot ért az év eleje óta. A jó teljesítményű abszolút hozamú alapok a tőkét is vonzzák, az OTP Suprában az év elején még 6 milliárd forint sem volt, jelenleg viszont már csaknem 27,5 milliárd forint van benne. A MoneyMaxx vagyona is 10 milliárd forint alatt volt az év elején, mostanra viszont már meghaladja a 15 milliárd forintot.

Az abszolút hozamú alapoknál azonban a jelek szerint tényleg nem mindegy, ki a portfóliómenedzser, voltak ugyanis olyan konstrukciók, amelyekkel az idén a pénze nagy részét el is bukhatta a befektető. Az Access Befektetési Alapkezelő e kategóriába sorolt alapjai 30-60 százalékos mínuszba kerültek január óta, de a Concorde Alapkezelő Nyilasi 2015 zártvégű alapjának befektetési jegyei is a harmadával kevesebbet érnek most, mint az év elején.

Vonzzák a tőkét

Szinte minden alaptípusba került friss pénz novemberben a Bamosz adatai szerint, csak két kivétel volt: a likviditási és a részvényalapokból vontak ki pénzt a hónapban. A pénzpiaci alapoknál közel 13 milliárd forintos tőkebeáramlást történt, a kötvényalapokba pedig 14 milliárd forintnyi friss pénz került. A tőkevédett alapok a múlt hónapban jelentős, közel 7 milliárdnyi friss tőkét vonzottak, az abszolút hozamú alapok, amelyek már huzamosabb ideje vonzóak a befektetők számára, 4,5 milliárd forintot vonzottak. Hasonló nagyságrendű friss megtakarítás érkezett a nyilvános ingatlanalapokba, a vegyes alapokba pedig 5,4 milliárd forint került.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.