BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankhitel helyett tulajdonostárs

A magán- és kockázatitőke-befektetések darabszáma robbanásszerű bővülés előtt áll a Hogy készül a kockázati tőke 2012-re című konferencia felszólalói szerint. A derűlátást a banki forráshiánnyal, és az ígéretes hazai vállalkozásokkal magyarázzák.

A kockázati- és magántőkepiac a múlt év első felében a fellendülés jeleit mutatta, a régióban végrehajtott befektetések első féléves értéke már elérte az előző évi invesztíciók teljes összegét, az ügyletek száma is megszaporodott, ugyanakkor az átlagvolumen lecsökkent. „A 2011-es év egészéről még nincs hivatalos statisztikánk, de az tisztán látszik, hogy a magyar piacon is évről évre nő a tranzakciók száma, a szereplők fokozódó aktivitást tapasztaltak”– mondta Horgos Lénárd, az M27 csoport magyar irodájának vezetője, a társaság és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület közös, Hogyan készül a kockázati tőke 2012-re című konferenciája kapcsán. Míg 2009-ben 12 tranzakciót jegyeztek fel, addig ez a szám tavaly már nagyjából 30–40 között lehetett, így 2012-re és 2013-ra dinamikus növekedést, körülbelül 150-200 befektetésre számítunk – tette hozzá a szakember.

Már csak azért is várható a tranzakciószám robbanásszerű bővülése, mert a válság nyomán jelentősen szűkült az elérhető banki finanszírozások köre, így érdemes azzal számolni, hogy egyre több vállalkozás keresi majd a kockázati és magántőkében rejlő lehetőségeket, hogy növekedésük, elképzeléseik, fejlesztéseik valóra váljanak. A múlt év során az Európai Unió által 2010-ben elindított Jeremie-alapoknak köszönhetően is több ígéretes induló cég vagy projekt jutott finanszírozáshoz. A rövidesen startoló Jeremie II. program is teljesen indokolt a szakemberek szerint, ugyanis a piaci környezet az ilyen típusú források irányába mutat.

A konferencia előadói egyetértettek abban, hogy a magyar cégek joggal pályázhatnak a tőkealapok befektetéseire, ugyanis van a hazai vállalkozásokban és ötletekben potenciál. „A befektetők szinte mindenhol a világon a jó minőségű eszközöket keresik. Felértékelődtek szemükben a biztos piaci pozíciójú, stabil cégek, melyek jelentős, fenntartható cash flow-t termelnek” – mondta Tóth Zoltán, az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. igazgatója. „Az elmúlt időszakban tágult a befektetési időhorizont is, a befektetők tovább vannak jelen a cégekben, ezért a portfólió kezelésének minősége még az eddigieknél is nagyobb szerepet kap, és ez várhatóan nem változik az elkövetkező évek során” – fűzte hozzá a szakember.

Akad azonban probléma a magyar vállalkozásokkal. A tapasztalatok szerint többségük még nem teljesen felkészült, a kétségtelenül jó ötlet mellé nem párosul valóban jó, használható üzleti modell és terv, általában nincs piackutatás, továbbá hiányzik a megvalósíthatsági elemzés is. Az biztos, hogy rendkívül sok befektetésre váró tőke áll rendelkezésre a különféle magán- és kockázatitőke-alapoknál, de csak azon vállakozások a lehetséges befektetési célpontok, amelyek globálisan gondolkodnak, és a nemzetközi piacokat is működési területnek tekintik. Azt is el kell dönteni, hogy egy tulajdonos hajlandó-e beengedni egy külső befektetőt akár többségi tulajdonosként a vállalkozásába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.