BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlett piaci részvényekbe érdemes az idén befektetni

Tavaly még minden eszközosztállyal lehetett keresni, az idén viszont már jobban meg kell válogatni, mibe tesszük a pénzünket – derült ki a CIB Alapkezelő szerdai sajtóbeszélgetéséből.

A Hajdu Egon, a társaság befektetési igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődő piacok és a nyersanyagpiac nem mozog már együtt a kockázati étvággyal, ami a teljesítményükön is látszik. Miközben a fejlett részvénypiacok szép hozamokat produkáltak az év eleje óta, a feltörekvő piacok estek, a közép-európai vezető részvények is süllyedtek.

Érdekesség, hogy miközben a térségbeli részvények teljesítményét mérő CETOP 20 index több mint 8 százalékot süllyedt az idén, a BUX viszonylag jól, a nyugat-európai tőzsdékhez hasonlóan teljesített, és 6 százalékos pluszban áll. Ez a szakember szerint egyrészt a magyarországi alacsony bázisnak köszönhető, tavaly ugyanis a magyar részvénypiac alulteljesítő volt. Másrészt olyan tényezők is közrejátszanak ebben, mint Csehország jelenlegi alulteljesítése az autóipar nehézségei miatt, vagy azok a hírek, melyek szerint Lengyelországban is sor kerülhet a magánnyugdíjpénztárak államosítására – mindez negatívan hat a CETOP 20-ra.

A fejlett részvénypiacokon is volt mostanában profitrealizálás azon félelmek hatására, hogy a Fed visszavesz a mennyiségi lazításból. Hajdu szerint viszont ez nem olyan félelmetes döntés, nem arról van szó ugyanis, hogy visszaveszik a pénzt a piacról, pusztán csökkentik a kibocsátás mennyiségét a javuló makroadatok láttán. A Fed által visszavett likviditást viszont pótolhatja, hogy a Bank of Japan továbbra is lazít, és Hajdu szerint nem zárható ki, hogy az eddig konzervatív eszközökkel élő Európai Központi Bank is unortodox eszközökhöz folyamodik a jövőben.

A szakember szerint a japán piacban jó befektetési lehetőségek lehetnek annak ellenére is, hogy a monetáris stimulust támogató fiskális intézkedések még váratnak magukra. Az európai piacokban is van lehetőség, hiszen alulárazottak a papírok, az USA-ban pedig a kedvező első negyedéves eredmények adnak okot a bizakodásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.