BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulópont előtt áll az aranypiac

Rövid távon felfelé és lefelé is kitörhet az arany ára az unciánként 1650–1700 dolláros sávból, hosszú távon azonban fennmarad az évek óta emelkedő trend. Rövid távon is nagyobb az esélye és a tere is az emelkedésnek.

A tavalyi jelentős drágulás után az idén egyre szűkebb sávban ingadozott az arany dollárban nyilvántartott árfolyama a világ árutőzsdéin. Az utóbbi hetekben az árfolyam egyre alacsonyabb értékű csúcsokról csökkent, az unciánként 1650 dolláros szintnél azonban többször is megállt a visszaesés.

Ilyen, egyre szűkebb sávban való ingadozás után a technikai elemzők szerint valamelyik irányba ki szokott törni az árfolyam – mondta lapunknak Nagy Attila, a Solar Capital Gold vezérigazgató-helyettese. Szerinte a következő hetekben unciánként 1800 dollárig emelkedhet vagy 1550 dollárig csökkenhet az arany árfolyama. A szakember szerint az emelkedésnek nemcsak nagyobb tere, de nagyobb esélye is van.

Hosszabb távon az arany értékének további emelkedését prognosztizálja Nagy Attila. Szerinte a rövidebb ingadozások mellett fennmarad az arany árfolyamának több éve tartó emelkedése. Az utóbbi években ugyanis a gazdasági recessziótól és több európai állam fizetésképtelenné válásától való félelem nagyon ingadozóvá tette a pénz- és tőkepiacokat. Ezért a befektetők pénzük jelentős részét a kötvényekből és a részvényekből a kiszámíthatóbb értékű aranyba fektették.

A vezérigazgató-helyettes úgy véli, hogy most a rövidebb és a hosszabb távon spekulálóknak is érdemes aranyba fektetniük a pénzüket. Azok, akik most vásárolnak aranyra szóló letéti jegyeket, azoknak nagyobb az esélyük az emelkedésre, mint a visszaesésre. A fizikai aranyat vásárlóknak viszont azt javasolja, hogy az áringadozásból származó kockázatok kiküszöböléséért több részletben vegyenek aranyat.

Indiai importadó csökkentette az árat

Az európai adósságválság kezelése mellett hozzájárult az arany árfolyamának csökkenéséhez, hogy India, a világ legnagyobb aranyfogyasztója 2-ről 4 százalékra emelte az arany importadóját. Az ottani kormány emellett a minősítés nélküli aranyékszerekre további 2 százalék forgalmi adó, és a 200 rúpia (mintegy egymillió forint) feletti aranyvásárlásokra 2 százalék fogyasztási adó kivetését tervezi.

Ezek a lépések szakértők szerint akár 35 százalékkal is csökkenthetik a nemesfém iránti keresletet.


Világgazdaság - Giczi József Indiai importadó csökkentette az árat Az európai adósságválság kezelése mellett hozzájárult az arany árfolyamának csökkenéséhez, hogy India, a világ legnagyobb aranyfogyasztója 2-ről 4 százalékra emelte az arany importadóját. Az ottani kormány emellett a minősítés nélküli aranyékszerekre további 2 százalék forgalmi adó, és a 200 rúpia (mintegy egymillió forint) feletti aranyvásárlásokra 2 százalék fogyasztási adó kivetését tervezi.

Ezek a lépések szakértők szerint akár 35 százalékkal is csökkenthetik a nemesfém iránti keresletet.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.