BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közbeléphet a svájci jegybank

Jók a kilátások a világ részvénypiacain, a magyar papírok közül a Mol és a Richter szerepelhet a legjobban. Háda Bálint szerint Görögország nem lép ki az euróövezetből, Magyarország több hónapos tárgyalás után megállapodik a valutaalappal, a svájci jegybank pedig tovább gyengítheti a svájci frankot.

Erősödhetnek a részvényárak a világ tőzsdéin, mert alacsony a tőzsdecégek eladósodottsága, magasak a részvényeknek az árukhoz viszonyított profitjai – állítja Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. Szerinte emellett jó a készpénztermelő képességük is ezeknek a cégeknek, valamint nem túl magasak a részvénypiaci kockázatok.
A magyar részvénypiacon ugyan most nagyon alacsony a likviditás, s ez jelenleg, távol tartja a befektetőket. Az egyes szektorokat terhelő különadók közelgő megszüntetése miatt azonban az év második felében – különösen annak végén – ismét visszatérhetnek a külföldi befektetők.
Az idén elsősorban a Mol és a Richter papírjai lehetnek eredményesek. Az elemző szerint a Richter profitját a magas devizaárfolyamok miatt megnövekedett exportbevételek, valamint a várható kutatási eredmények is növelik majd.

Az euró árfolyama az optimista forgatókönyv szerint 285–290 forintra csökkenhet az év folyamán. A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államok devizája úgy megerősödik, hogy akár 1,2 dollárra is visszaesik az euró értéke, ez komoly mértékben akadályozhatja az amerikai exportot. Háda Bálint azt is lehetségesnek tartja, hogy a svájci jegybank a tavalyihoz hasonló módon gyengíti a frankot a svájci export fokozása érdekében. Az elemző szerint az alpesi ország központi bankja úgy dönthet, legalább 1,3 vagy 1,4 frankban határozza meg az euró/frank keresztárfolyamot. A Quaestor vezető elemzőjének meggyőződése, hogy nem lesz görög államcsőd, és Görögország nem lép ki az eurózónából. Szerinte ugyanis az Európai Unió erős országai abban érdekeltek, hogy az euróövezetet a jelenlegi formájában fenntartsák, ezért akár komoly áldozatok árán is segítenek a görög adósságválság megoldásában.
Háda Bálint úgy véli, Magyarországot a piaci szereplők most hajlandók finanszírozni, ám a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval készülő hitelmegállapodásnak mégis kulcsfontosságú a szerepe az ország megítélése és a finanszírozás szempontjából. A vezető elemző úgy gondolja, az új készenléti hitelmegállapodás összege 15-20 milliárd euró körül lehet, ez a következő három-négy év finanszírozási szükségletének megoldásában nyújthat segítséget. Szerinte a megállapodás leghamarabb március közepén születhet meg. Háda Bálint szerint a védőernyő alatt is jelentősen megnehezíti a megkezdett adósságcsökkentés folytatását a gazdasági növekedés várható ütemének bizonytalansága, a lehetséges recesszió. A Quaestor előrejelzése szerint a magyar gazdaság a várhatóan mérséklődő külső kereslet és a továbbra is visszafogott fogyasztási hajlandóság mellett legjobb esetben is stagnálhat az idei esztendőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.