BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon nehéz válságálló cégeket találni a magyar tőzsdén

A jelenlegi gazdasági környezetben nehéz megtalálni azokat a cégeket a Budapesti Értéktőzsdén, amelyeket kevésbé érint negatívan a recessziós magyarországi makrogazdasági helyzet. Míg a befektetők és az elemzők többsége főleg a négy magyar blue chipre koncentrál, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a KBC Securities közös konferenciáján ezúttal a hazai tőkepiacon jegyzett kis- és középkapitalizációjú cégek mutatkoztak be.

Szentirmai Péter, a KBC Securities elemzője a cég által követett kis és középkapitalizációjú cégek közül a Masterplastot és az Állami Nyomdát emelte ki, mint olyan cégeket, amelyek legkevésbé van kitéve a hazai gazdasági helyzet nehézségeinek. A Masterplast árbevételének negyedét teszik ki a hazai bevételek, és a maradék is viszonylag sok ország között oszlik meg. Míg az Állami Nyomdánál az exportbevételek aránya ugyan jóval alacsonyabb, de jelentős felfutás lehet a román és a bolgár piacokon. A többi kisebb cég árbevételének csak elenyésző része származik külföldről.

A finanszírozási képesség szempontjából a "bajnok" a KBC szerint az Állami Nyomda, mert a cég szinte hitelmentesen tudja finanszírozni a működését. A PannErgynél a mostani alacsony hitel/saját tőke arány várhatóan nőni fog, mert elég sok projekt vár megvalósításra. Sikertörténetnek számít továbbá a Masterplast és a CIG Pannónia hitelbevonása. Osztalékhozam alapján az Állami Nyomda az a cég, amely a magyar kockázatmentes hozamoknál 3-4 százalékponttal magasabb osztalékhozamot tud biztosítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.